Η σχετική αποκάλυψη, έγινε σε ανταπόκριση του Νίκου Ρούσση από το Στρασβούργο, στις 23 Απριλίου 2020 στον Reporter αλλά, παρά το εντονότατο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, οι επίσημες αντιδράσεις ήταν από μηδαμινές έως ανύπαρκτες.
Χθες, ωστόσο, το ζήτημα της χρήσης των νέων τεχνολογιών ανίχνευσης επαφών μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, απασχόλησε την εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, υπό την αρμόδια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, η οποία και έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης εξηγώντας τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της επιλογής αυτής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, η Επίτροπος εξήγησε ότι η σημασία και οι δυνατότητες των ψηφιακών δεδομένων στον τομέα της υγείας δεν ήταν ποτέ πιο εμφανείς από ό, τι σήμερα και τόνισε στους Υπουργούς ότι χωρίς να κάνουμε χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό.
Σήμερα, όμως, οι κατ’ εξοχήν ειδικοί του Συμβουλίου της Ευρώπης, έδωσαν, μία έμμεση αλλά σαφή απάντηση, στην απόλυτη διαπίστωση της Κύπριας Επιτρόπου, προειδοποιώντας για κινδύνους στα προσωπικά δεδομένα από εφαρμογές ιχνηλάτησης COVID-19.
Σε κοινή ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής του ΣτΕ για την προστασία των δεδομένων Alessandra Pierucci και ο Επίτροπος του ΣτΕ για την Προστασία των Δεδομένων Jean-Philippe Walter ανέφεραν ότι, από την αρχή της πανδημίας, έχουν χρησιμοποιηθεί εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα σε ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες θεωρούνται ως συμπληρωματικό μέτρο για την ταχεία ιχνηλάτηση των επαφών.
Προειδοποίησαν, μάλιστα για τις πιθανές παρενέργειες των εφαρμογών ανίχνευσης ψηφιακών επαφών που χρησιμοποιούνται, για συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και ζήτησαν τη θέσπιση επαρκών διασφαλίσεων για την αποφυγή κινδύνων για προσωπικά δεδομένα και απόρρητο.
Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι, όπου επιλέγονται τέτοιες λύσεις, πρέπει να υπάρχουν αυστηρές νομικές και τεχνικές διασφαλίσεις για τον μετριασμό των κινδύνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής .
Εάν αυτές οι εφαρμογές αναπτύσσονται, θα πρέπει να είναι για περιορισμένη διάρκεια μόνο και σε εθελοντική βάση, υπογραμμίζεται στην δήλωση και προστίθεται ότι, αυτές οι εφαρμογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν διασφαλίσεις "από το σχεδιασμό" για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, π.χ. για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα τοποθεσίας των ατόμων δεν χρησιμοποιούνται, ότι δεν είναι δυνατή άμεση αναγνώριση ή ότι αποτρέπεται η εκ νέου αναγνώριση.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr