Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι αρχές, στις 47 χώρες που δεσμεύθηκαν από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, 15.310 άτομα εντοπίστηκαν ως θύματα εμπορίας ανθρώπων το 2018, σε σύγκριση με 10.598 θύματα το 2015.
"Διαφορετικές χώρες κατατάσσουν τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων με διαφορετικούς τρόπους, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί θύματα αυτού του φρικιαστικού εγκλήματος", δήλωσε ο Πρόεδρος της GRETA Νταβόρ Ντερεντινοβιτς.
Συμπλήρωσε δε ότι "Η κρυφή φύση της εμπορίας ανθρώπων και το γεγονός ότι βρήκαμε προβλήματα σε σχέση με τη διαδικασία αναγνώρισης σε πολλές χώρες, υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και να παράσχουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που έχουν νόμιμα τα θύματα»
Η σημερινή έκθεση εξετάζει την εφαρμογή της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων από τις ενδιαφερόμενες χώρες, 12 έτη μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης, βάσει των δεύτερων εκθέσεων του κύκλου αξιολόγησης που συνέταξε η GRETA.
Η έκθεση υπογραμμίζει τον εντοπισμό παιδιών θυμάτων εμπορίας και τα μέτρα βοήθειας που παρέχονται στα παιδιά- θύματα ως τα δύο μεγαλύτερα κενά στην εφαρμογή της σύμβασης.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η τιμωρία των διακινητών παραμένει μη ικανοποιητική. Ο αριθμός των διώξεων και καταδικαστικών αποφάσεων εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε πολλές χώρες και οι επιβληθείσες ποινές δεν είναι αρκετά αποτρεπτικές. Επιπλέον, η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των παραβατών παραμένει πολύ σπάνια.
Ωστόσο, η GRETA παρατηρεί ορισμένες βελτιώσεις στην εφαρμογή της σύμβασης, όπως, για παράδειγμα, την αύξηση του αριθμού των χωρών, με συγκεκριμένες νομικές διατάξεις που επιτρέπουν τη μη τιμωρία των θυμάτων για παράνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν ως αποτέλεσμα της εμπορίας ανθρώπων.
Υπήρξε επίσης αύξηση του αριθμού των χωρών που ποινικοποιούν τη χρήση υπηρεσιών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που γνωρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα εμπορίας.
Παράλληλα με την ετήσια έκθεση, η GRETA δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τους κινδύνους της πανδημίας του κορωναϊού σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων. Η δήλωση εφιστά την προσοχή στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου έλλειψης στέγης, της μείωσης των υπηρεσιών υποστήριξης που παρέχονται από ΜΚΟ κατά της παράνομης διακίνησης και του κινδύνου να υποστούν εκ νέου εμπορία τα αόρατα θύματα. Η GRETA υπενθυμίζει στους ηγέτες τη νομική και ηθική υποχρέωσή τους να μην περιορίσουν τα δικαιώματα και την προστασία των πιο ευάλωτων κατά την κρίση, μεταξύ των οποίων και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr