«Πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια και ο δημόσιος διάλογος και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι σε μια κατάσταση κρίσης», πρόσθεσε.
Η Αγγλίδα βουλευτής ανέφερε, ακόμη, ότι «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η δημοκρατική ευθύνη γίνονται ακόμα πιο σημαντικές σε περιόδους κρίσης, καθώς η εκτελεστική εξουσία πρέπει να θέσει σε εφαρμογή, με χρονικούς περιορισμούς, άμεσα μέτρα που μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές και τις ελευθερίες των ανθρώπων. Αυτό απαιτεί τη συνέχιση της διακυβέρνησης, ακόμη και υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά πάντοτε υπό τον δημοκρατικό έλεγχο του κοινοβουλίου και των δικαστηρίων, και σε αυστηρή τήρηση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
«Τα κοινοβούλια, ασχέτως κάτω από ποιες συνθήκες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν πλήρως τον ρόλο τους ως θεματοφύλακες των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, με βάση την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να αντικατοπτρίζουν την πολυφωνία της κοινωνίας. Τα κοινοβούλια πρέπει επίσης να προστατεύουν την πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες και την ελευθερία του λόγου». Η επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του ΣτΕ, κατέληξε, λέγοντας ότι:
«Ο COVID-19 είναι μια πρωτοφανής πρόκληση για όλους μας. Εμείς, οι εκπρόσωποι των λαών μας, πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτών των έκτακτων περιστάσεων και να θέσουμε το γενικό συμφέρον και την ασφάλεια του πληθυσμού, πέρα από κάθε πολιτικό παιχνίδι ή τακτική. Ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερη αλληλεγγύη και αμοιβαία βοήθεια μεταξύ των εθνών μας για να διατηρήσουμε τη δημοκρατική ακεραιότητα της ηπείρου μας και πέραν αυτής».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr