Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.
«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.
Οικονομικός αντίκτυπος
Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19.
Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Πάνω από 3.000 οι νεκροί σε παγκόσμια κλίμακα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr