Από τον Δεκέμβριο τα βίαια επεισόδια, στην επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και όπου ο συριακός στρατός προελαύνει προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 700.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το βράδυ της Δευτέρας, η Άγκυρα, που στηρίζει κάποιες ομάδες των Σύρων ανταρτών και διαθέτει στρατεύματα στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε περισσότερους από 100 Σύρους στρατιώτες», απαντώντας στον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ένα πλαίσιο άνευ προηγουμένου έντασης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μία εβδομάδα μετά τις μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 20 άνδρες και από τις δύο πλευρές στην Ιντλίμπ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άγκυρα ανησυχεί ότι η επιχείρηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Ρωσία, στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι.
Άγονη η επέμβαση της Ρωσίας
Ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως τελικά αποχώρησε άπρακτη. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια χώρα» της εκεχειρίας η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο και, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, συναντήθηκαν εκ νέου χθες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι «η Άγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση».
«Σύμφωνα με τις πηγές μας, 101 μέλη του καθεστώτος εξουδετερώθηκαν, τρία άρματα μάχης και δύο κανόνια καταστράφηκαν και επλήγη και ένα ελικόπτερο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Από τη συριακή πλευρά κρατικά μέσα ενημέρωσης και Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έκαναν λόγο για νεκρούς στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού.
Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο μετέδωσε ότι πέντε Τούρκοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και άλλοι τόσοι τραυματιστεί σε βομβαρδισμό του συριακού καθεστώτος εναντίον τουρκικών θέσεων στην Ιντλίμπ.
Ολόκληρες πόλεις άδειες
Την προηγούμενη εβδομάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ όπου η Δαμασκός έχει περικυκλώσει τρεις από τις 12 θέσεις παρατήρησης που ελέγχουν οι Τούρκοι στρατιώτες.
Ο Ερντογάν έδωσε διορία στη Δαμασκό να έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα τουρκικά σημεία παρατήρησης ως τα τέλη Φεβρουαρίου, στέλνοντας, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ενισχύσεις και τεθωρακισμένα στην Ιντλίμπ.
Λίγο περισσότερη από τη μισή επαρχία Ιντλίμπ και γειτονικές περιοχές στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκεια βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία).
Στην περιοχή βρίσκονται επίσης και άλλες ομάδες τζιχαντιστών αλλά και Σύρων ανταρτών.
«Από τον Δεκέμβριο εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί 689.000 άνθρωποι», ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), προσθέτοντας ότι «Ολόκληρες πόλεις έχουν αδειάσει, ενώ ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών φεύγουν προς τα βόρεια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr