«Το δημοψήφισμα αυτό, το πρώτο εδώ και 30 χρόνια, θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας τη βία και τον διχασμό που είδαμε να αναβιώνουν με οδύνη και θλίψη» τους τελευταίους μήνες, είπε ο Πινιέρα κατά την τελετή υπογραφής του νόμου, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1980, σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα εν μέσω της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι ένα από τα κυριότερα αιτήματα που εκφράστηκαν στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη χώρα εδώ και δύο μήνες.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής, στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, ήταν περίπου 300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος (2000-2006). Επί προεδρίας του είχαν ψηφιστεί σημαντικές τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και είχαν διαγραφεί τα πιο αντιδημοκρατικά άρθρα.
Στο δημοψήφισμα θα τεθούν δύο ερωτήματα: στο πρώτο, οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν αν θέλουν την αναθεώρηση ή όχι και στο δεύτερο ποια μέθοδο προτιμούν για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος. Με αυτό το δεύτερο ερώτημα θα καθοριστεί ποιο όργανο θα αναλάβει τη σύνταξη του Συντάγματος, αν δηλαδή θα είναι ένα «μικτό Κογκρέσο» (όπως θέλει ο κυβερνητικός συνασπισμός) αποτελούμενο από εν ενεργεία κοινοβουλευτικούς και από πολίτες που θα εκλεγούν ειδικά για τον σκοπό αυτό ή αν θα είναι μια Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, με μέλη μόνο πολίτες εκλεγμένους αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά. Αυτήν τη λύση προκρίνει η αντιπολίτευση και ζητούν πολλοί διαδηλωτές.
Εφόσον εγκριθεί η αναθεώρηση στις 26 Απριλίου, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους θα οργανωθούν εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Μικρό Κογκρέσο ή τη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση. Οι αντιπρόσωποι θα έχουν στη διάθεσή τους εννέα μήνες (μπορεί να δοθεί τρίμηνη παράταση) για να συντάξουν το νέο κείμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr