Στην έκθεση, που εγκρίθηκε σήμερα από την επιτροπή, τονίζεται ότι οι καθαρά κατασταλτικές πολιτικές έχουν προκαλέσει πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι διακρίσεις, η χρήση υπερβολικής βίας, οι δυσανάλογες καταδίκες, ο υπερπληθυσμός των φυλακών και οι βλάβες στην δημόσια υγεία.
Η έκθεση συνιστά, επίσης, τη θέσπιση μηχανισμών αξιολόγησης, με τον προσδιορισμό δεικτών βάσει διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή μεθόδων συλλογής δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις των πολιτικών για τα ναρκωτικά στην υγεία, την εγκληματικότητα και την ισότητα.
Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση, σχετικά με τους κινδύνους των ναρκωτικών ως μέτρο πρόληψης και να διασφαλισθεί ότι οι αντιδράσεις της ποινικής δικαιοσύνης, στα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαγορεύοντας "την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, τη χρήση υπερβολικής βίας και δυσανάλογες καταδίκες κατά των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά".
Τέλος, η επιτροπή πρότεινε στην Επιτροπή Υπουργών να διασφαλίσει ότι η εντολή της Ομάδας Pompidou (Συνεργασία για την καταπολέμηση της κατάχρησης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών), υπό επανεξέταση για ένα αναθεωρημένο καταστατικό το 2021, υποστηρίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ακρογωνιαίο λίθο των ναρκωτικών πολιτικής στην Ευρώπη.
Η επιτροπή αποχαρακτήρισε, σήμερα ένα ενημερωτικό σημείωμα το οποίο συγκεντρώνει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που αποστέλλεται στα εθνικά κοινοβούλια για τη μελέτη των πολιτικών για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr