Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης αντιτίθενται σθεναρά στη θανατική ποινή ανά πάσα στιγμή και υπό όλες τις περιστάσεις. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία αντίθετη προς το δικαίωμα στη ζωή. Η θανατική ποινή σημαίνει εκδίκηση, όχι δικαιοσύνη, και η κατάργησή της συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Στην δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι, 142 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 74% των κρατών μελών του ΟΗΕ, έχουν ήδη διακόψει τη χρήση της θανατικής ποινής, είτε με την άρση του ποινικού κώδικα είτε με την αναστολή εκτελέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η τάση κατάργησης συνεχίζεται, καθώς ο αριθμός των θανατικών ποινών και των εκτελέσεων μειώνεται επίσης. Το 2018, διεξήχθησαν εκτελέσεις σε 20 χώρες, που αντιπροσωπεύουν ιστορικό χαμηλό 10% των χωρών του κόσμου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ καλούν εκ νέου, με την δήλωση τους, τη Λευκορωσία να καταργήσει τη θανατική ποινή και να ενταχθεί στην κοινότητα των εθνών που επέλεξαν να αντικαταστήσουν την εκδίκηση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Καλούν επίσης αυτούς τους παρατηρητές στο Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμη καταργήσει τη θανατική ποινή να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με τα εμπόδια που εμποδίζουν την πορεία τους προς την κατάργηση.
Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να ενταχθούν στην παγκόσμια Συμμαχία για το Ελεύθερο Εμπόριο, η οποία περιλαμβάνει σήμερα 62 κράτη που δεσμεύονται να περιορίσουν το εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση βασανιστηρίων και τη θανατική ποινή.
Στην κοινή δήλωση υποστηρίζεται ότι, η παγκόσμια συνεργασία κατά της θανατικής ποινής μπορεί να προκαλέσει αλλαγή. Θα βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, καθώς τα καταργητικά κράτη συχνά δεν εκδίδουν υπόπτους σε χώρες όπου θα μπορούσαν να υποστούν θανατική ποινή.
Μια συνεχώς αυξανόμενη πλειοψηφία πολιτών και ηγετών συμμερίζεται την άποψη ότι η θανατική ποινή δεν είναι περισσότερο αποτρεπτική για το έγκλημα από άλλες τιμωρίες και ότι δεν συμβάλλει στη δημόσια ασφάλεια.
Ο αντίκτυπος αυτής της σκληρής τιμωρίας επηρεάζει επίσης τους συγγενείς των ανθρώπων που έχουν υποστεί τη θανατική ποινή και πρώτα απ’ όλα τα παιδιά τους.
Τα παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς λόγω εκτελέσεων υποφέρουν από βαθιά και διαρκή τραύματα και θλίψη.
Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζουν τη σημασία μιας πλήρως ενημερωμένης δημόσιας συζήτησης σχετικά με τη θανατική ποινή. Έχει αποδειχθεί ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη διαδικασία εκτέλεσης, τα επιχειρήματα για την κατάργηση και τις εναλλακτικές λύσεις στην θανατική ποινή, τόσο περισσότερο συμφωνούν με την κατάργηση.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr