Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, πρόκειται για ένα συμφωνημένο κείμενο με προσωρινό χαρακτήρα και με στόχο να είναι ευκολότερη η πρόβλεψη για το πού θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. «Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα, ωστόσο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο» εξήγησε η Ν. Μπερτό, ενώ κάλεσε και άλλα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Επιτροπή έχει ως προτεραιότητα να βρεθούν «μακροχρόνιες λύσεις» στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Ερωτηθείσα σχετικά και με την κατάσταση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η συμφωνία αφορά τις διασώσεις στην Κεντρική Μεσόγειο, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη και πως σε αυτή τη φάση δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη στο ένα ή στο άλλο κράτος-μέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η συμφωνία και οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr