Η ίδια αναμένεται να βρεθεί επικεφαλής μιας 26μελούς ομάδας –και όχι πλέον 27μελούς- λόγω του επικείμενου διαζυγίου την 31η Οκτωβρίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά της λείπουν ακόμα έξι υποψήφιοι πριν το διάλειμμα της 15ης Αυγούστου για να αρχίσει να αναθέτει χαρτοφυλάκια.
Οι εκκρεμότητες
Η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία έχουν έως τις 26 Αυγούστου, με τον χρονικό αυτό περιορισμό να καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους.
«Το άγνωστο στοιχείο θα είναι η Ιταλία», σύμφωνα με το περιβάλλον της προέδρου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέβη στη Ρώμη στις αρχές Αυγούστου, αλλά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κίνημα των 5 Αστέρων, που αποφάσισε ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, περιπλέκει τον διορισμό νέου Επιτρόπου της Ιταλίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται να γνωρίζει τα ονόματα και τα προσόντα όλων των υποψηφίων για να τους αναθέσει χαρτοφυλάκια. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν από ακρόαση από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την επικύρωση της σύνθεσης του νέου εκτελεστικού οργάνου των Βρυξελλών στις 22 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Πως διαμορφώνεται στο σκηνικό
Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί 12 άνδρες και 8 γυναίκες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου και με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.
Οι 7 είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ-EPP), όπως η ίδια η φον ντερ Λάινεν: ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία-απερχόμενος), η Μαρίγια Γκαμπριέλ(Βουλγαρία-απερχόμενη), η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος-νέα), ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα-νέος), ο Λάζλο Τροτσάνι (Ουγγαρία-νέος), ο Φιλ Χόγκαν(Ιρλανδία-απερχόμενος) και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία-απερχόμενος).
Επτά είναι μέλη σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων: η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία-νέα), ο Νικολά Σμιτ (Λουξεμβούργο-νέος), η Ελένα Νταλί (Μάλτα-νέα), ο Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία-απερχόμενος), ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία-απερχόμενος), ο Ζοζέπ Μπορέλ (Ισπανία-νέος) και η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία-νέα).
Τρία είναι μέλη της οικογένειας των φιλελευθέρων: η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία-απερχόμενη), η Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Δανία-απερχόμενη) και η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία-νέα).
Ο Λιθουανός υποψήφιος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους πρόσκειται στους Πράσινους, ο Σλοβένος Γιάνες Λενάρτσιτς είναι ανεξάρτητος και ο Πολωνός Κριστόφ Ζέρσκι είναι μέλος του κόμματος PiS, που ανήκει στην ευρωσκεπτικιστική δεξιά του ευρωκοινοβουλίου.
«Οι υποψήφιοι που ορίζονται δεν θα είναι απαραίτητα οι νέοι επίτροποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον της νέας προέδρου που θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να ορίσουν κάποιον άλλον υποψήφιο πριν τις ακροάσεις και το ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ανακαλέσει ορισμένους υποψηφίους μετά την ακρόασή τους.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πρόσφατα ότι αρνήθηκε έξι υποψηφίους κατά τη διαδικασία σχηματισμού της δικής του Επιτροπής και το Κοινοβούλιο στη συνέχεια τον ανάγκασε να αναμορφώσει την ομάδα του το 2014 για να εγκριθεί η σύνθεση της Κομισιόν.
Στο τραπέζι ακόμα πέντε γυναίκες
Η φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρουσιάσει μια Κομισιόν που θα σέβεται την ισοδύναμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Θα μπορούσε να το πετύχει με τους τελευταίους έξι υποψηφίους, εάν πέντε κυβερνήσεις προτείνουν γυναίκες.
Η Γαλλία αναμένεται να κάνει μια τέτοια επιλογή. Η υποψήφια αναμένεται να έχει ένα πολιτικό προφίλ με εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, όπως οι υπουργοί Φλοράνς Παρλί, Εμανουέλ Βαργκόν ή Μπρουν Πουαρσόν, των οποίων τα ονόματα κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες.
Η σύνθεση της νέας Κομισιόν είναι μια άσκηση «περίπλοκη και πολιτικά ευαίσθητη», διότι τα κράτη-μέλη έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά ζητούν οικονομικά χαρτοφυλάκια, που έχουν το μεγαλύτερο κύρος, όπως τονίζει ένας από τους συνεργάτες της προέδρου.
Η φον ντερ Λάιεν, που επελέγη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξελέγη στην προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πολύ μικρή πλειοψηφία τον Ιούλιο, σε μια ένδειξη δυσπιστίας, κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη της για να εξασφαλίσει την επικύρωση της σύνθεσης της ομάδας της.
Το περιθώριό της για ελιγμούς είναι περιορισμένο, καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της έχουν ήδη επιβάλει δύο αντιπροέδρους, τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς και τη φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δυο πρόσωπα της απερχόμενης Κομισιόν, και έχουν ζητήσει να τους ανατεθούν σημαντικές ευθύνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr