"Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων αντιμετωπίζουν οξεία πείνα βρίσκονται σε μόλις οχτώ χώρες: Αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Σε 17 χώρες, η οξεία πείνα είτε παρέμεινε η ίδια είτε αυξήθηκε ", ανέφερε η έκθεση που παρουσίασαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (ΠΕΠ). Παράλληλα, 13 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και της Βενεζουέλας - δεν βρίσκονται στην έκθεση εξαιτίας ελλιπών δεδομένων.
"Από την Παγκόσμια Έκθεση προκύπτει ότι παρά τη μικρή πτώση του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια - την πιο ακραία μορφή πείνας το 2018 - ο αριθμός είναι ακόμη πολύ υψηλός", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO José Graziano da Silva .
"Πρέπει να δράσουμε σε κλίμακα σε όλο το πλέγμα ανθρωπιστικής ανάπτυξης για να διαμορφώσουμε την ανθεκτικότητα των πληγέντων και ευάλωτων πληθυσμών. Για να σώσουμε ζωές, πρέπει επίσης να σώσουμε τα μέσα διαβίωσης " πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, το κλίμα και οι φυσικές καταστροφές έφεραν άλλα 29 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2018.
"Για να νικήσουμε στον αγώνα με την πείνα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες: συγκρούσεις, αστάθεια, επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να έχουν καλή διατροφή, οι γυναίκες πρέπει να έχουν πραγματική εξουσία, οι αγροτικές υποδομές πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της μηδενικής πείνας », δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP David Beasley.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr