Μ’ άλλα λόγια, δηλαδή, κανένα από τα 160 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, που υιοθέτησαν αυτό το Σύμφωνο δεν υποχρεούται να το εφαρμόσει και πολύ περισσότερο, δεν δεσμεύεται έναντι ουδενός να το εφαρμόσει.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το ενημερωτικό έγγραφο, «στις 10 Δεκεμβρίου 2018, σε διάσκεψη στην μαροκινή πόλη του Μαρακές, περισσότερα από 160 μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για ασφαλή, τακτική και τακτική μετανάστευση. Πρόκειται για το πρώτο πολυμερές πλαίσιο που παρέχει μια παγκόσμια απάντηση στη μετανάστευση και έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης δημόσιας ανησυχίας για το θέμα, ιδίως στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.»
Στο έγγραφο, όμως, υπογραμμίζεται ότι «παρόλο που η συμφωνία είναι μη δεσμευτική και χρησιμεύει περισσότερο ως ένα σύνολο βέλτιστων πρακτικών για τη διεθνή κοινότητα για τη βελτίωση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης», σχεδόν 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, αποφάσισαν να την αντιταχθούν.
Νίκος Ρούσσης –Στρασβούργο
*Ολο το τρισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωκοινοβουλίου, που παρέχει συνδέσμους σε σχόλια και μελέτες σχετικά με τη μετανάστευση από μεγάλες διεθνείς ομάδες προβληματισμού, στα αγγλικά ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr