Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, πρόκειται για μια από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης της χώρας, τον 82χρονο Σαντίκ αλ Μάχντι, που ζούσε τα τελευταία χρόνια αυτοεξόριστος στην αιγυπτιακή επικράτεια.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε να σχολιάσει την ανακοίνωση.
«Η ασφάλεια του αεροδρομίου του Καΐρου απαγόρευσε την Κυριακή στον αρχηγό του κόμματος Αλ Ούμα να εισέλθει στην αιγυπτιακή επικράτεια μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο», όπου συμμετείχε σε μια σύνοδο οργανώσεων της σουδανικής αντιπολίτευσης, εξήγησε το κόμμα στην ανακοίνωσή του, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Μάχντι αναχώρησε κατόπιν για το Λονδίνο, συνοδευόμενος από την κόρη του και τον ιδιαίτερο γραμματέα του, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο τελευταίος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Σουδάν ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1989, του οποίου ηγήθηκε ο σημερινός πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ. Ηγείται του Αλ Ούμα, ενός ισλαμιστικού κόμματος, μιας από τις παλαιότερες πολιτικές παρατάξεις στο Σουδάν. Είναι επίσης επικεφαλής της Αλ Άνσαρ, της θρησκευτικής πτέρυγας του κόμματος.
Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα Ούμα καταγγέλλει ότι οι αιγυπτιακές Aρχές είχαν «απαιτήσει» από τον Μάχντι να μη συμμετέχει σε συναντήσεις των σουδανών αντιπολιτευόμενων στο εξωτερικό, αλλά ο ηγέτης του κόμματος «απέρριψε την απαίτηση» του Καΐρου.
Η συμμαχία ισλαμιστών και πρώην αξιωματικών του στρατού που ανέτρεψε τον Μάχντι παραμένει στον πυρήνα του πανίσχυρου Εθνικού Κογκρέσου, του κόμματος του προέδρου Μπασίρ.
Οι αρχές του Σουδάν είχαν υποστηρίξει το 2014 ότι ο Μάχντι συνωμοτούσε με ένοπλους αντάρτες, κατηγορία που επέσυρε τη θανατική ποινή--εξωθώντας τον πρώην πρωθυπουργό να καταφύγει στο Κάιρο. Γύρισε για λίγο καιρό στο Σουδάν το 2017, πριν κατόπιν επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου νωρίτερα φέτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr