Ο Sisi, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Αίγυπτο από το 2014 αφού ηγήθηκε της ανατροπής από τον στρατό του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της χώρας Mohamed Morsi, υπέβαλε χθες επισήμως τα έγγραφα για την υποψηφιότητά του.
Από τον Δεκέμβριο πολλοί ήταν αυτοί που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν υποψηφιότητα, όμως τελικά είτε αποκλείστηκαν είτε ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από την κούρσα.
Ο τελευταίος από αυτούς ήταν ο Khaled Ali, γνωστός αντιφρονών, ο οποίος είχε ηγηθεί της δικαστικής μάχης κατά του καθεστώτος Sisi και ήταν υποψήφιος και το 2012 απέναντι στον Μόρσι.
«Σήμερα ανακοινώνουμε την απόφασή μας να μην συμμετάσχουμε στις εκλογές», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κάιρο.
Ο Ali κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τον Νοέμβριο «έγινε δεκτή με οργή και ανευθυνότητα, η οποία εκδηλώθηκε με τη σύλληψη μεγάλου αριθμού νεαρών υποστηρικτών μου».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι δε είχαν τον χρόνο να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για να υποβάλλουν επισήμως την υποψηφιότητά τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Ιανουαρίου, καθώς η σχετική ανακοίνωση έγινε μόλις στις 8 Ιανουαρίου από την εκλογική επιτροπή.
Όπως κατήγγειλε ο Ali η εκλογική επιτροπή δεν του αποκάλυψε πόσες υπογραφές είχε συγκεντρώσει. Βάσει του νόμου, κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη 20 βουλευτών ή να συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών».
Οι προηγούμενοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές είχαν ανάλογη τύχη με αυτή του Ali.
Ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, αντιστράτηγος Sami Anan, ο τελευταίος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Sisi, συνελήφθη την Τρίτη και η προεκλογική του εκστρατεία ανεστάλη αφού ο στρατός τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τους κανονισμούς ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του χωρίς να ζητήσει πρώτα άδεια.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ahmed Shafik ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα. Όμως μόλις επέστρεψε στην Αίγυπτο στις αρχές Δεκεμβρίου και αφού αγνοείτο επί 24 ώρες ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος, ο συνταγματάρχης Ahmed Konsowa, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο, λίγο καιρό προτού ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα, σε έξι χρόνια κάθειρξη «για συμπεριφορά βλαπτική προς το στρατιωτικό σύστημα».
Και στις 15 Ιανουαρίου ο ανιψιός του πρώην προέδρου Anwar Sadat, ο Mohamed Anwar Sadat, ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρεται από την κούρσα, καταγγέλλοντας ότι το κλίμα δεν ευνοεί τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.
Ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζαμαλέκ, ο Mortada Mansour, που στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος, ίσως τελικά να είναι ο μόνος αντίπαλος του Μorsi.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο πρόκειται να διεξαχθεί από τις 26 ως τις 28 Μαρτίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr