Αυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com, είναι η «βόμβα» που έριξε χθες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία αναφέρθηκε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κι είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας στη χθεσινή συζήτηση όταν ο Ν. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον Μ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;» «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κότζιας, ο Μ.Τσαβουσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντας ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν».
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» έντονη κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη άσκησε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναφέρθηκε πως «είναι ένα όνειρο το "μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα"».
Όπως τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, «Mηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα, είναι ένα όνειρο», ενώ πρόσθεσε σχετικά με τις δηλώσεις Κοτζιά, πως «δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά».
«Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτό. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».
Επιπρόσθετα, πάντα σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ζήτησε την επιστροφή του Αντόνιο Γκουτέρες στην Ελβετία, καθώς όπως είπε αυτή κρίνεται αναγκαία.
Αναφέρθηκε μάλιστα αιχμηρά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας πως «όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας».
Η γραπτή πρόταση της Τουρκίας κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που ανέφερε προφορικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις προηγούμενες ημέρες.
Η πρόταση που δεν εκτείνεται πέραν της μιας σελίδας περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, του «Φ»τα εξής σημεία:
- Η Συνθήκη Εγγυήσεων να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων.
- Όχι στο sunset clause (χρονοδιάγραμμα αποχώρησης) για τις Εγγυήσεις ή τον στρατό (επιμένει στο review clause)
- Επιτροπή παρακολούθησης
- Ρήτρα αναθεώρησης της Συνθήκης Εγγυήσεων μετά την τρίτη θητεία της εκ περιτροπής προεδρίας ή τρεις εκλογικούς κύκλους (15 χρόνια)
- Παρουσία τουρκικού στρατού με α) σημαντική μείωση άμεσα β) σταδιακή μείωση σε βαθμό που θα συμφωνηθεί γ) παραμονή μόνιμης δύναμης στο νησί χωρίς sunset clause
- Επιπρόσθετο πρωτόκολλο για τις Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων όπως θα περιληφθούν στη Συνθήκη για τη νέα τάξη πραγμάτων
- Εδαφικό: Θα συζητηθεί αργότερα, αλλά πιστεύουν ότι το κόστος της αποκατάστασης θα περιληφθεί ως μέρος της συμφωνίας λύσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr