Χωρίς το προβληματικό κείμενο-οδηγό στο τραπέζι, η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο "Ασφάλεια και Εγγυήσεις" από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, πριν η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στη Διάσκεψη με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο το ποια θα είναι η κατάληξή της αλλά και το πότε θα ολοκληρωθεί.
Καθοριστικής σημασίας λοιπόν αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και πως θα εξελιχθεί η εβδομάδα, καθώς,ς σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ 'Αιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.
Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.
Ο κ. Κοτζιάς είχε, επίσης, και μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συνάντηση με τον κ. 'Αιντε όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr