Πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αφήνουν να εννοηθεί ότι Ρώσοι χάκερς βρίσκονται πίσω από την ηλεκτρονική επίθεση, η οποία αναφέρθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το Κατάρ αποτελεί μία περιοχή ειδικής στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές βάσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεξαγωγή επιχειρήσεων αεροπορικού βομβαρδισμού κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, αλλά και το Ιράκ.
Η νέα καταγγελία για την εμπλοκή Ρώσων χάκερς σε μία υπόθεση που προκαλεί ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ενισχύει τις υποψίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας και την αξιοποίηση τακτικών κυβερνοπολέμου κατά συμμάχων των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι οι ίδιες πρακτικές που η Ρωσία αξιοποίησε για την εμπλοκή της στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2016.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο στόχος της Μόσχας εντοπίζεται στην πρόκληση "ρηγμάτων” στις συμμαχίες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει για ρωσική ηλεκτρονική εμπλοκή στην Γαλλία, στη Γερμανία, αλλά κι άλλες χώρες. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να οδηγούν σε ουσιαστική παρέμβαση κυβερνοπολέμου από την ρωσική κυβέρνηση έναντι της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Από την άλλη μεριά δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει τα ίχνη των χάκερς που έκαναν τις ηλεκτρονικές επιθέσεις στο Κατάρ, ώστε να έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις ή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι επί τη βάσει προηγούμενων πληροφοριών "δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο εάν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης.”
Τόσο το FBI, όσο και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση αυτή, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσιγκτον, ενώ τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κατάρ, ειδησεογραφική αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων στις 23 Μαΐου, απέδωσε λανθασμένα δήλωση του εμίρη της χώρας με φιλικό σχόλιο για το Ιράν και το Ισραήλ, αλλά και σχόλιο σχετικά με τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι δήλωσε στο CNN ότι το FBI έχει επιβεβαιώσει την κυβερνοεπίθεση, αλλά και την διασπορά ψευδών ειδήσεων. "Οι κατηγορίες που μας αποδίδονται στηρίζονται στην παραπληροφόρηση και κατά την άποψή μας, η κρίση προκλήθηκε από την παραπληροφόρηση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ του Κατάρ στην Μπέκι Άντερσον του CNN. "Επειδή η κρίση ξεκίνησε από κατασκευασμένες ειδήσεις που διοχετεύτηκαν στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων μας, το οποίο δέχθηκε ηλεκτρονική επίθεση κι αυτό έχει επιβεβαιωθεί από το FBI.”
Το υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ συνεργάζεται τόσο με το FBI, όσο και με την Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Βρετανίας για την διερεύνηση της υπόθεσης ηλεκτρονικής επίθεσης στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνηση και υπουργό Εσωτερικών του εμιράτου, σεΐχη Σαίφ Μπιν Άχμεντ Αλ-Θάνι. "Το υπουργείο των Εσωτερικών θα δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα των ερευνών, μόλις αυτές ολοκληρωθούν,” δήλωσε ο ίδιος στο CNN.
Αντιδρώντας μερικώς στην δημοσιοποίηση των ψευδών ειδήσεων η Σαουδική Αραβία, αλλά και τα ΗΑΕ διέκοψαν τις οικονομικές και διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, καθώς αυτές δημοσιοποιήθηκαν σε μία περίοδο κλιμάκωσης των πιέσεων που δέχεται το εμιράτο, αναφορικά με την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε χθες στο Twitter σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Κατάρ: "Είναι πολύ καλό να διαπιστώνω ότι η επίσκεψή μου στην Σαουδική Αραβία με τον βασιλιά κι άλλες 50 χώρες αρχίζει ν' αποδίδει καρπούς.” "Είπαν ότι θα λάβουν μέτρα σχετικά με τον τερματισμό χρηματοδότησης του εξτρεμισμού και η αναφορά αυτή, είχε ως στόχο το Κατάρ. Προφανώς, πρόκειται για την αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας, ανέφερε ο Τραμπ σε μια σειρά από αναρτήσεις του, στο Twitter εκφράζοντας την υποστήριξή του στον αποκλεισμό έναντι του Κατάρ και υιοθετώντας τις κατηγορίες για την οικονομική υποστήριξη του εμιράτου, προς τους τρομοκράτες, τις οποίες απορρίπτει το εμιράτο. Ώρες μετά την δημοσιοποίηση των παραπάνω αναρτήσεων στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι Κατάρ σημείωσε πρόοδο στο ζήτημα του μείωσης της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, ενώ απομένει να γίνει περισσότερο δουλειά στο θέμα αυτό.
Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές ασφάλειας εδώ και χρόνια εκφράζουν την ανησυχία τους, για την χρηματοδότηση ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων από Σαουδική Αραβία, αλλά κι από εμιράτα της περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ η καταγγελίες για την ανάμειξη του ρωσικού παράγοντα αποτελεί το νέο στοιχείο την υπόθεση αυτή. Η Μόσχα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της άμεσης διπλωματικής αποκλιμάκωσης της κρίσης από την διπλωματική και οικονομική απομόνωση του Κατάρ.
Από την άλλη μεριά, ρεαλιστικό πολιτικό προβληματισμό προκαλεί η επίκληση της ρωσικής εμπλοκής σε καθετί που συμβαίνει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και στο πλαίσιο διαμόρφωσης των αμερικανικών συμμαχιών στην Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ν' αντιδρούν όχι προληπτικά, αλλά μετά την εκδήλωση ενός συμβάντος. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς στην Ουάσιγκτον στο επίπεδο των νέων προκλήσεων για την αμερικανική εθνική ασφάλεια κι αναφορικά με την αποτελεσματικότητα δράσης της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr