Το κείμενο είναι προϊόν σχετικής με το θέμα του κράτους δικαίου, συνάντησης των επτά ανωτέρω Υπουργών, σήμερα, στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας κ. Ι. Korčok καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι από την Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία και Σουηδία.
Στην παρέμβασή του, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος – και μεταξύ αυτών η αλληλεγγύη – θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Περαιτέρω, υποστήριξε τον σχετικό πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, διάλογος ο οποίος θα βοηθήσει τα κ-μ να προστατεύσουν ακόμα περισσότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίας των πολιτών τους.
Ο κ. Ξυδάκης πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε στρογγυλή τράπεζα υπό την αιγίδα του Ιταλού Προέδρου της Γερουσίας κ. Pietro Grasso, με θέμα «Ευρώπη: κράτος δικαίου – κατάσταση δικαιωμάτων».
"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ"
[Κοινή παρέμβαση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ - ε/φ Corriere della Sera, 3.10.2016]
"Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα 60 ήδη πλέον χρόνων ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης; Τι έχει κάνει να ξεχωρίζει η κοινή μας εμπειρία μετά από τους δύο ευρωπαϊκούς εμφυλίους πολέμους του εικοστού αιώνα; Τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η προστασία τους. Η προαγωγή τους. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της ευρωπαϊκής ταυτότητας: ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα. Σήμερα αυτές οι αξίες απειλούνται από τρομοκρατικές επιθέσεις, ξενοφοβικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ασφάλεια όλων των πολιτών μας, αλλά χωρίς να διακυβεύουμε την ασφάλεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού πολιτισμού δικαίου.
Πρέπει να θέσουμε το Κράτος δικαίου, όχι μόνο μεταξύ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών κατακτήσεων, αλλά και μεταξύ των μειζόνων προτεραιοτήτων μας. Δεσμευόμαστε γι' αυτό στην Ευρώπη. Και θα το συζητήσουμε σήμερα στη Ρώμη, στο Palazzo Madama, στη συνάντηση που είναι αφιερωμένη στο θέμα «Ευρώπη: Κράτος Δικαίου και κατάσταση δικαιωμάτων" με την παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Γερουσίας Pietro Grasso,του Giuliano Amato, της Emma Bonino, του Michael O' Flaherty, Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και εκπροσώπων των άλλων κρατών μελών, που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις μας.
Τι θέλουμε να κάνουμε; Να θέσουμε το Κράτος δικαίου στο επίκεντρο της δράσης και της προσοχής μας. Στη διάρκεια του εξαμήνου της ιταλικής Προεδρίας (της ΕΕ) αναλάβαμε τη δέσμευση για διεξαγωγή τακτικών συζητήσεων για ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικό με το Κράτος δικαίου. Συζητήσαμε την ψηφιακή επανάσταση και την ενσωμάτωση των μεταναστών. Μετά από δύο χρόνια, καλούμαστε να προβούμε σε μια πρώτη αξιολόγηση και νέες προτάσεις. Θα θέλαμε η διαδικασία αυτή να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Προτείνουμε να καταστεί μια ετήσια συζήτηση μεταξύ ίσων, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχετικά με τις τάσεις και το Κράτος δικαίου σε διάφορα κράτη μέλη.
Γιατί θέλουμε να το κάνουμε; Επειδή μόνο εγγυώμενη το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι ισχυρή αξιώνοντας το ίδιο από τους διεθνείς εταίρους της, αρχής γενομένης από τις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη. Γιατί θα πρέπει να είμαστε περισσότερο απαιτητικοί, όταν ζητούμε το σεβασμό αυτών των αρχών και δικαιωμάτων εντός της ΕΕ, τουλάχιστον τόσο απαιτητικοί όσο όταν πρόκειται για άλλους τομείς, όπως λόγου χάρη για το σεβασμό των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών στόχων και κατευθυντήριων γραμμών. Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, επανεκκίνηση της Ένωσης σημαίνει ανάκτηση του σεβασμού των θεμελιωδών αρχών. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών δεν αποτελεί επιλογή. Είναι μια κοινή ευθύνη, μια θεμελιώδης αρχή και ιδρυτική αξία. Αποτελεί δέσμευσή μας η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα, στηρίζουμε τις προσπάθειες επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης, όμως προ πάντων θέλουμε να διαφυλάξουμε τη ζωή και τα δικαιώματα όλων, και ιδιαίτερα των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, που διαφεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Η απαίτηση του σεβασμού του Κράτους δικαίου δεν είναι μια «εξωτερική παρέμβαση», αλλά η τήρηση μιας πρωταρχικής προϋπόθεσης για την είσοδο στην Ένωση.
Τι εμποδίζει όμως αυτή τη διαδικασία; Ο φόβος για την ασφάλεια: προσωπική, οικονομική και κοινωνική. Οι λαθρέμποροι της δημαγωγίας τροφοδοτούν το μίσος και τους φόβους. Λέμε όχι στα τείχη από συρματόπλεγμα και στις εγωιστικές, ξενοφοβικές και αυταρχικές συμπεριφορές. "Αν οι φωτογραφίες δεν είναι αρκετά καλές, είναι επειδή δεν ήσουν αρκετά κοντά", συνήθιζε να λέει ο διάσημος φωτογράφος του πολέμου Robert Capa για να εξηγήσει την ανάγκη του να βιώσει την πραγματικότητα χωρίς διαμεσολάβηση. Αντίθετα, ο Henri Cartier-Bresson πίστευε ακράδαντα στην παράδοξη ισορροπία της "συμμετοχικής απόστασης". Αν θέλουμε να συλλάβουμε την αλήθεια των πραγμάτων και να αποδώσουμε την ακριβέστερη εικόνα του Κράτους δικαίου στην Ευρώπη σήμερα, πρέπει να υιοθετήσουμε τις στάσεις και των δύο. Να πάμε, να δούμε, να ψηλαφήσουμε τους κινδύνους παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις έκτακτες καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Κι έπειτα, από μια "δίκαιη απόσταση" να βρούμε κοινές λύσεις, έγκαιρες και αποτελεσματικές. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr