Την Παρασκευή δικαστήριο διέταξε να τοποθετηθούν προσωρινοί διαχειριστές στον όμιλο, ο οποίος εκδίδει τη Ζαμάν, την αγγλόφωνη εκδοχή της Today’s Zaman και διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan.
Η απόφαση πυροδότησε μια μαζική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, οχήματα με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.
«Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) απόφαση δικαστηρίου να τοποθετηθούν διαχειριστές στον όμιλο μέσων ενημέρωσης της Ζαμάν είναι ακόμη μια ανησυχητική εξέλιξη όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία.
Τα βίαια επεισόδια μπροστά στα γραφεία της Ζαμάν στην Κωνσταντινούπολη είναι επίσης προκλητικά (...). Καλώ τις τουρκικές αρχές να τηρήσουν την υποχρέωση τους κατά τον νόμο να προστατεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο Γιάγκλαντ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΣτΕ.
Ο Γιάγκλαντ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος του ΣτΕ και έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία οφείλει να τηρεί.
Η κίνηση των τουρκικών αρχών επικρίθηκε από πολλές πλευρές-από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και από την οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr