Το 2006 υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά για τις επιχειρήσεις, κυρίως για εκείνες της μη επενδυτικής κατηγορίας (speculative grade), καθώς η άπλετη ρευστότητα αλλά και το κυνήγι των υψηλών αποδόσεων από παραδοσιακούς επενδυτές αλλά και τα hedge funds, δημιούργησαν σημαντική ζήτηση για τα πιο ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα. Το ράλι στις τιμές των junk bonds αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι χρεοκοπίες των εταιρειών μη επενδυτικής κατηγορίας διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1996. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι αναλυτές της Moody's, ο ρυθμός των χρεοκοπιών στα εταιρικά ομόλογα του speculative grade υποχώρησε το 2006 στο 1,7%, από 1,9% το προηγούμενο έτος. Υπήρξε δηλαδή πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο του 5% που καταγράφεται από το 1980, ή από το υψηλό του 12,7%.
Συνολικά, οι χρεοκοπίες ανάμεσα στις εταιρείες που καλύπτει η Moody's ήταν το 2006 μόλις 27, και αντιστοιχούσαν σε 7,8 δισ. δολάρια, έναντι 29 δισ. δολαρίων του 2005.
Οι περισσότερες από αυτές καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, όπου 21 επιχειρήσεις που είχαν εκδώσει εταιρικά ομόλογα δήλωσαν αδυναμία πληρωμών συνολικού ύψους 6,4 δισ. δολαρίων. Μόλις 4 υπήρξαν οι χρεοκοπίες ανάμεσα στις εταιρείες που καλύπτει η Moody's στην Ευρώπη, με το ύψος τους να αντιστοιχεί σε 1,2 δισ. δολάρια.
«Η ρευστότητα στην αγορά υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας που κράτησε το ποσοστό των χρεοκοπιών σε χαμηλά επίπεδα το 2006», αναγνωρίζει ο αναλυτής της Moody's, David Hamilton, όμως, προειδοποιεί: «Το εκκρεμές της πιστωτικής ποιότητας φαίνεται πως θα στραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση το 2007».
Ο οίκος προβλέπει μάλιστα πως το ποσοστό των χρεοκοπιών στην μη επενδυτική κατηγορία ομολόγων θα σημειώσει αισθητή αύξηση, φτάνοντας στο 2,6% μέχρι τα τέλη του 2007, ενώ η ανοδική αυτή τάση εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον και το 2008.
Η αύξηση των επιτοκίων και η συνεπαγόμενη απομάκρυνση της πλεονάζουσας ρευστότητας, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ανάλογα και την εταιρική κερδοφορία, αναμένεται να οδηγήσουν σε αναδίπλωση αυτού του κλίματος πιστωτικής ευφορίας, και να φέρουν αρκετά δυσμενέστερες συνθήκες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πιο μικρές επιχειρήσεις και τα πιο ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα.
Σοβαρό προβληματισμό για την υπερχρέωση των επιχειρήσεων εκφράζουν και οι αναλυτές της Standard & Poor's. «Τα μερίσματα, οι επαναγορές ιδίων μετοχών και κυρίως, οι εξαγορές -ανεξαρτήτως του κλάδου, της χώρας ή ακόμα και της πιστωτικής ποιότητας- διογκώνονται, και αυτή η τάση αναμένεται να διατηρηθεί και το 2007», παρατηρεί ο Blaise Ganguin, αναλυτής του οίκου. «Ο δανεισμός αυξάνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, όμως, η πιστωτική ποιότητα ανάμεσα στις εταιρείες της μη επενδυτικής κατηγορίας αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σαφή προειδοποίηση για ένα κύμα από πιστωτικά προβλήματα, που θα πλήξουν κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις, εμπεριέχει και η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι στη μη επενδυτική κατηγορία υπάρχει ένα πρόβλημα έτοιμο να φανεί», δηλώνει ο αναλυτής του οίκου, Matt Spick.
Κορίνα Σαμάρκου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr