Πιο αναλυτικά, το Ταμείο αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να καταργήσει τον κανονισμό της λεγόμενης συστημικής εξαίρεσης (systemic exemption), που επέτρεψε την χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΔΝΤ θα επιτρέπει την χορήγηση μεγάλων δανείων σε χώρες που δεν έχουν υψηλές πιθανότητες να έχουν βιώσιμο χρέος, αν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν ιδιωτική πίστωση με όρους που θα επιτρέπουν την σταδιακή βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως κάτι τέτοιο μπορεί να προϋποθέτει μια αναδιάταξη του χρέους με επιμήκυνση των ωριμάνσεων ή μέσω άλλων μέτρων, αλλά όχι μέσω μείωση των επιτοκίων ή του κεφαλαίου.
Oι αλλαγές επιτρέπουν στο Ταμείο να συνεχίσει να διαχειρίζεται κρίσεις χρέους σαν αυτήν της Ελλάδας.
«Η μεταρρύθμιση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να διατηρήσει την δυνατότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση που βοηθάει κράτη να επιλύσουν τα προβλήματα τους στο ισοζύγιο πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης και της ύπαρξης ρίσκων μετάστασης», ανέφερε ο Hugh Bredenkamp, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Strategy, Policy and Review του ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr