Η πρόσβαση των αμερικανικών αρχών σε προσωπικά δεδομένα από τηλεφωνικές και διαδικτυακές εταιρείες έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα από τότε που ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η έκθεση της Facebook είναι ένας από τους βασικούς δείκτες του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα δεδομένα της εταιρείας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ωστόσο δεν δημοσιοποιεί συγκεκριμένα αιτήματα που λαμβάνει από υπηρεσίες επιβολής του νόμου και μυστικές υπηρεσίες.
Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεσή της, τα αιτήματα για δεδομένα λογαριασμών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 18% το α' εξάμηνο του 2015, σε 41.214 λογαριασμούς, έναντι των 35.051 αιτημάτων κατά το β' εξάμηνο του 2014.
Παράλληλα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Facebook «κατέβασε» 20.568 αναρτήσεις που παραβίαζαν τοπικές νομοθεσίες, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που «κατέβασε» το β' εξάμηνο του 2014. Στις αναρτήσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ναζιστικά προπαγανδιστικά κείμενα στη Γερμανία και απεικονίσεις βίαιων εγκλημάτων.
Το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων προήλθαν από αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες ζήτησαν τα δεδομένα από 26.579 λογαριασμούς (πάνω από το 60% των αιτημάτων που έγιναν παγκοσμίως), έναντι 21.731 λογαριασμών το β' εξάμηνο του 2014.
Αιτήματα προς την εταιρεία επίσης προήλθαν από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.
Αναφορικά με αιτήματα για "κατέβασμα" αναρτήσεων, τα περισσότερα προήλθαν από Ινδία και Τουρκία.
Σημειώνεται πως η βάση χρηστών της Facebook αυξήθηκε σε 1,55 δις. άτομα το α' εξάμηνο του 2015, από 1,4 δις. άτομα το περυσινό β' εξάμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr