Μια σειρά όμως από αποτυχίες πρόσφατα δημιούργησαν δυσκολίες στο να κερδίσει την πολιτική στήριξη για στρατιωτικές επεμβάσεις.
Το τελευταίο πλήγμα ήταν όταν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος καθ ' οδόν προς τη Σενεγάλη για να βοηθήσει στη μάχη κατά της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική, βρέθηκε στις Κανάριες Νήσους, λόγω τεχνικού προβλήματος .
Το περιστατικό ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την καθυστέρηση λόγω βλάβης ου αεροσκάφους που μετέφερε την αποστολή όπλων στους Κούρδους του Ιράκ - για να βοηθηθεί ο αγώνας κατά των εξτρεμιστών από το Ισλαμικό Κράτος. Το αεροπλάνο ήταν μισθωμένο ολλανδικό, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλο γερμανικό μεταγωγικό.
Το φιάσκο για την αποστολή όπλων στους Κούρδους έφερε σε δύσκολη θέση και την Ursula von der Leyen, υπουργό Άμυνας, η οποία παραβρέθηκε στην ιρακινή πόλη Ερμπίλ, στην τελετή παράδοσης των όπλων, τα οποία δεν είχαν ακόμη φτάσει!
Την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας επισημαίνει πρόσφατη έκθεση του Κοινοβουλίου της Γερμανίας. Άλλωστε ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός, Bundeswehr, δεν διαθέτει επιχειρησιακά έτοιμο εξοπλισμό ανάπτυξης.
Η έλλειψη αυτή αποκαλύφθηκε στην εμπιστευτική έκθεση που δόθηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η έκθεση αναφέρει ότι μόνο 24 από 43 μεταγωγικά C-160 ήταν λειτουργικά. Στα ελικόπτερα, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη - με μόνο 41 από τα 190 σε ετοιμότητα.
Τα τεχνικά προβλήματα επαναλήφθηκαν σε 42 από 109 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, και ένα από τα τέσσερα υποβρύχια U212 (!) ήταν μη λειτουργικά.
Η υπουργός άμυνας δικαιολογήθηκε ότι οι επιτελείς έχουν πάντα ένα ποσοστό εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά το γεγονός είναι ότι η Γερμανία υπολείπεται των δεσμεύσεών της στο ΝΑΤΟ.
Τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούν τουλάχιστον το 2 % του ΑΕΠ τους για την άμυνα, αλλά προς το παρόν μόνο τέσσερα από αυτά έπιασαν το στόχο αυτό.
Η Γερμανία δαπανά μόνο 1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα.
Τα αερομεταφερόμενα συστήματά της είναι κάτω των αριθμητικών στόχων στην περίπτωση που θα έπρεπε να τα διαθέσει στο ΝΑΤΟ εντός 180 ημερών.
Ωστόσο, η υπουργός άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εκπληρώσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη υποχρέωση για την αντιμετώπιση κρίσης. Σήμερα υπάρχουν περίπου 3.700 Γερμανοί στρατιώτες, από ένα σύνολο 180.000, που υπηρετούν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αφγανιστάν.
Ο σοσιαλδημοκράτης Hans-Peter Bartels, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, παραδέχθηκε στους Financial Times ότι Το θέμα είναι σε όσα απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ.
Παρά την ισχυρή οικονομία της Γερμανίας και τα δημόσια οικονομικά, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού από το τρέχον επίπεδο του 1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το ΝΑΤΟ πιέζει για τη διάθεση του 2%. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Εσθονία είναι σήμερα οι μόνες χώρες που έχουν ικανοποιήσει το στόχο αλλά λόγω περικοπών - κρίση γαρ - η Βρετανία αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες της κάτω από το συμφωνημένο επίπεδο.
Η κυρία von der Leyen έχει δηλώσει ότι τα προβλήματα πηγάζουν από τις συσσωρευμένες ελλείψεις ανταλλακτικών και δεν μπορεί να επιλυθεί γρήγορα.
Ο κ. Κ Bartels, του οποίου το κόμμα είναι στην κυβέρνηση με το CDU / CSU κατηγόρησε τους προηγούμενους υπουργούς άμυνας για περικοπές σε προμήθεια ανταλλακτικών και αποτυχία στις οργανωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η προμήθεια ανταλλακτικών θα μπορούσε να γίνει ακόμη και χωρίς την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών χρησιμοποιώντας πόρους που δεν δαπανήθηκαν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό εξοπλισμού. Πέρυσι για παράδειγμα δεν χρησιμοποιήθηκαν σημαντικοί πόροι..
Ασφαλώς η έλλειψη σε μεταγωγικά αεροσκάφη δεν αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο. Τα Transall είναι γαλλο-γερμανικά αεροσκάφη που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 και είναι για απόσυρση.
Αλλά τα αεροσκάφη Airbus A400M που θα τα αντικαταστήσουν έχουν τεχνικές δυσλειτουργίες. Η Luftwaffe, η γερμανική αεροπορία, αναμένεται να λάβει την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους της μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες - πέντε χρόνια αργότερα από ό, τι αναμενόταν.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τη Γερμανία, επειδή η κυβέρνηση - έχοντας επίγνωση της βαθιάς απροθυμίας να αναπτύξει στρατιωτική ισχύ - έχει υποσχεθεί να κάνει τις αερομεταφορές μία από τις βασικές στρατιωτικές ειδικότητες της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr