Η "αδυναμία πληρωμής" (failure to pay) αφορά τις συμβάσεις σε ισχύ στις 30 Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν κατέβαλε το κουπόνι σε ομόλογα ξένου δικαίου, τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου η Αργεντινή έπρεπε καταβάλει τόκους ύψους 539 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους που είχαν συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2005 και το 2010. Όπως συμβαίνει, συνήθως στις περισσότερες συμβάσεις ομολόγων, υπάρχει μία περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Το αίτημα προς την ISDA είχε καταθέσει την περασμένη Πέμπτη η UBS. Προκειμένου, να αποφασισθεί αν μία αδυναμία πληρωμής είναι πιστωτικό γεγονός, απαιτείται να συμφωνήσει το 80% της αρμόδιας 15μελούς επιτροπής της ISDA.
Vulture funds: Τα "όρνια" που επιτίθενται σε αδύναμες χώρες
Αν και η χώρα είχε καταθέσει αυτά χρήματα στην Bank of New York Mellon, δηλαδή ήθελε να πληρώσει τους συγκεκριμένους επενδυτές, ωστόσο αμερικανικό δικαστήριο «πάγωσε» το ποσό, καθώς έκρινε ότι πρέπει να πληρωθούν και οι ομολογιούχοι που δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση (οι λεγόμενοι holdouts, που όπως σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι μεγάλα hedge funds).
Η Αργεντινή έπρεπε να πληρώσει 1,33 δισ. δολάρια σε αυτούς τους επενδυτές, που χαρακτηρίζει "όρνια" (ή vulture funds όπως είναι γνωστά στη διεθνή ορολογία).
Ωστόσο, ακόμα και αν ήθελε η κυβέρνηση της χώρας να τους πληρώσει (που δεν ήθελε), τότε θα ενεργοποείτο η ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers).
Aυτή η ρήτρα ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, να υποβάλει καλύτερες προσφορές στους ομολογιούχους που έχουν αποδεχθεί το "κούρεμα", καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει και αυτοί να πληρωθούν με τους ίδιους όρους που απαιτούν τα hedge funds.
Σύμφωνα με το Μπουένος Άιρες, αυτός ο συμβιβασμός θα ήταν καταστροφικός, καθώς θα έπρεπε να πληρώσει έως και 120 δισ. δολάρια στους πιστωτές που συμφώνησαν με την αναδιάρθρωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με επιστολή της προς το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, γνωστοποιούσε ότι ομάδα πιστωτών που κατέχουν ομόλογα αξίας 7 δισ. δολαρίων (5 δισ. ευρώ) είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα.
Ώρα πληρωμών για τα CDS
Το θέμα είναι τώρα, η ενεργοποίηση των credit default swaps (συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου).
Η ISDA, η μόνη αρμόδια αρχή διεθνώς που αποφασίζει για το αν υπάρχει "πιστωτικό γεγονός" είτε αυτό αφορά κράτη είτε επιχειρήσεις, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην εκκαθάριση των cds. Το ποσό που θα πληρώσουν όσοι τα κατείχαν (οι επενδυτές δηλαδή, δεν έχει σχέση το κράτος της Αργεντινής), ίσως αγγίξει το 1 δισ. δολάρια.
Τα cds αποτελούν ένα "ασφάλιστρο" ώστε όταν ένα κράτος ή μία επιχείρηση δεν πληρώσει ένα ομόλογο, οι επενδυτές που το κατέχουν να αποζημιωθούν και να μην χάσουν τα λεφτά τους.
Ωστόσο, αρκετές φορές αποτελεί ένα αμιγώς κερδοσκοπικό εργαλείο, καθώς αυτοί που τα κατέχουν δεν έχουν θέση και στα αντίστοιχα ομόλογα που καλύπτουν τα cds.
Το καθαρό ποσό που πληρώνει ένα συμβόλαιο αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, όταν η ISDA αποφασίσει ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός, είναι η ονομαστική αξία του συμβολαίου μείον το recovery value (που καθορίζεται κατά τη σχετική δημοπρασία). Αν η recovery value είναι 30%, τότε το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί θα είναι το 70% του ονομαστικού ύψους των cds.
Στην περίπτωση της Αργεντινής, δηλαδή, θα είναι 70% επί 1 δις= 700 εκατ. δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr