Και εάν το Μάιο οι υποβαθμίσεις των τουρκικών μετοχών λάμβαναν τη μορφή χιονοστιβάδας, σήμερα, η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αλλά και των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης έχει επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. JP Morgan αλλά και Citigroup έχουν αναβαθμίσει, τον τελευταίο καιρό, τις τουρκικές μετοχές σε overweight.
Εξάλλου, σήμερα, το γειτονικό χρηματιστήριο θεωρείται από το σύνολο των αναλυτών φθηνό. «Η Τουρκία είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη παρουσία στα χαρτοφυλάκια των funds που επενδύουν στην αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όμως, παραμένει και ένα από τα φθηνότερα χρηματιστήρια της περιοχής», παρατηρεί η Credit Suisse, σημειώνοντας πως οι μετοχές διαπραγματεύονται σε P/E 9,6 για το 2007, το δεύτερο φθηνότερο σε ολόκληρο τον αναδυόμενο κόσμο, μετά τη Βραζιλία.
Ωστόσο, έπειτα από την άνοδο του τραπεζικού κλάδου κατά 60% (σε δολαριακή βάση) από τα χαμηλά του Ιουνίου, η ένταση και η έκταση του ράλι προκαλεί προβληματισμό και υπόνοιες για διόρθωση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley συστήνει σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, την κατοχύρωση κερδών στις τουρκικές τράπεζες. Οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως το ράλι από τα χαμηλά του καλοκαιριού δεν οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών για τα εταιρικά αποτελέσματα στην Τουρκία, αλλά στις καλύτερες οικονομικές προοπτικές, και φυσικά, στην αισιοδοξία που δημιουργεί το τελευταίο κύμα εξαγορών στη χώρα.
Με τα εταιρικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο να αποδεικνύονται φτωχά, ο οίκος θεωρεί πως τα σημερινά επίπεδα των μετοχών απειλούνται, και προβλέπει πιέσεις κατά τους επόμενους μήνες. Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει καλύτερα σημεία εισόδου μετά το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2007, όταν οι πολιτικές εξελίξεις θα φέρνουν τη μεταβλητότητα στο αποκορύφωμά της, τονίζει η Morgan Stanley.
Συνεπώς, ο οίκος συστήνει σε αυτή τη φάση την κατοχύρωση κερδών στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τρεις τουρκικές τράπεζες. Ειδικότερα, η Akbank υποβαθμίζεται σε underweight (λόγω και της αύξησης κεφαλαίου στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Citigroup), η Garanti σε equal-weight, όπως και η Vakif. H σύσταση overweight για την Isbank διατηρείται.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι τουρκικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο προβληματίζουν και την Goldman Sachs. «Αν και προβλέπαμε ότι η εξασθένιση των μακροοικονομικών τάσεων θα ασκούσε πιέσεις στους ρυθμούς αύξησης των εσόδων κατά το τρίτο τρίμηνο, τα νούμερα των τραπεζών σκιαγραφούν μια πιο αρνητική εικόνα από ό,τι περιμέναμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Goldman. Ο οίκος τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις Garanti και Isbank, καθώς προτιμά την Yapi Kredi, για την οποία και συστήνει αγορά.
Κ.Σαμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr