Συμπεριλαμβανομένης της δόσης της Δευτέρας, τα ποσά που έχει διαθέσει το ΔΝΤ για την Κύπρο διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στα 226 εκατ. δολάρια, σε σύνολο 1,3 δισ. δολαρίων που προβλέπει το πρόγραμμα ως συνδρομή του Ταμείου.
Η δόση αποτελεί μέρος από το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ του δανείου της Κύπρου.
Την πρώτη επιθεώρηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου ολοκλήρωσε τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αποδέσμευσε την επόμενη δόση βοήθειας προς τη Μεγαλόνησο, ύψους 113 εκατ. δολαρίων.
Εύσημα από Λαγκάρντ
Για αξιέπαινη πρόοδο στην Κύπρο μίλησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
«Οι κυπριακές Αρχές έχουν σημειώσει αξιέπαινη πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών σταθεροποίησης», δήλωσε η Λαγκάρντ και ζήτησε περαιτέρω βήματα για την ανάκαμψη της οικονομικής σταθερότητας, καθώς και για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις πολιτικής για την προώθηση της στρατηγικής στον τραπεζικό τομέα, με την ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, χωρίς την υποστήριξη του δημοσίου και για την έξοδο από το καθεστώς εκκαθάρισης του συγχωνευμένου ιδρύματος.
«Η παροχή υποστήριξης από το Ευρωσύστημα για επαρκή βραχυπρόθεσμη ρευστότητα παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός ισχυρού επιχειρηματικού και χρηματοδοτικού μοντέλου για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της τράπεζας», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι γίνονται βήματα για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των άλλων φερέγγυων τραπεζών και του συνεργατικού πιστωτικού τομέα.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013, χάρη στη σημαντική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
«Η μεταρρύθμιση στη διοίκηση των φορολογικών εσόδων έχει σαν στόχο την προστασία των εσόδων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εισπράξεων, ενώ η παράλληλη αναδιάρθρωση του συστήματος προνοίας θα βοηθήσει στο μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ανέφερε.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι για το πρόγραμμα, γεγονός που δεν επιτρέπει ολισθήσεις στην εφαρμογή του. Η συνεχής ανάληψη ευθύνης, καθώς και η σταθερή εφαρμογή πολιτικών, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr