Το θέμα της Κύπρου θα βρεθεί επί τάπητος το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πακέτο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, έναντι 17 δισ. ευρώ που αναφερόταν αρχικά.
Η τελική απόφαση για τη στήριξη της Κύπρου ενδέχεται να μην ληφθεί επισήμως σήμερα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Ωστόσο, ορισμένες πλευρές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Δεν θα αφήσουμε την Κύπρο να πέσει, δηλαδή να οδηγηθεί σε χρεοκοπία», διαβεβαίωσε τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το ΡΙΚ, η δήλωση αυτή μεταδόθηκε κυρίως από τον γερμανικό Τύπο με τίτλους όπως «Δεδομένη η αλληλεγγύη των Eυρωπαίων στην Κύπρο»
Επικείμενη συμφωνία προαναγγέλει ο Economist, καθώς σημειώνει ότι άλλαξε το κλίμα, κάτι που οφείλεται στην εκλογή του νέου προέδρου στην Κύπρο, Νίκου Αναστασιάδη.
Πακέτο 10 δισ. ευρώ
Φαίνεται ότι το πακέτο διασωσης για την Κύπρο θα είναι μικρότερο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Economist, καθώς ενώ υπολογιζόταν στα 17 δισ. ευρώ, καταβλήθηκαν προσπάθειες για συρρίκνωση κατά 7 δισ. ευρώ από άλλες πηγές όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών ή ακόμη και οι ειδικοί φόροι ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων.
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία είναι και η επισήμανση του πρακτορείου Bloomberg ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί άνοιξαν ήδη τον δρόμο στους υπουργούς Οικονομικών για να συζητήσουν το θέμα της διάσωσης της Κύπρου.
Αντιθέτως το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι, ακόμη και αν οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο, αυτό δεν θα είναι οριστικό.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι το πακέτο διάσωσης αναμένεται να περιέχει ένα μείγμα αυξήσεων φόρων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση για το σχέδιο διάσωσης είναι βιώσιμη.
Για το ίδιο θένα η καγκέλαριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Δεν μπορώ να δώσω μια πρόγνωση για το πόσο μακριά θα πάνε οι υπουργοί Οικονομικών, τα πράγματα παίρνουν τόσο χρόνο μέχρι να λυθούν ποιοτικά γιατί χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση. Οι ταχείες διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητές».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, είχε σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες για να επιτευχθεί συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου, ενώ νεότερο τηλεγράφημα του Reuters από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι την Πέμπτη το βράδυ αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ εργάστηκαν όλο το βράδυ με στόχο να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα του πακέτου διάσωσης στους ειδικούς της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μέρεϋ, αφού επβεβαίωσε ότι η κ. Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ασχοληθεί με την Κύπρο, δήλωσε ότι:
«Επικείμενος στόχος παραμένει μία διαρκής επίλυση των προβλημάτων του κυπριακού τραπεζικού τομέα με χαμηλό κόστος για τους φορολογούμενους, συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο ύψος που χρειάζεται για το πακέτο διάσωσης λέγοντας απλώς «χωρίς αμφιβολία χρειάζεται λύση στο θέμα της βιωσιμότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr