Η άνοδος αυτή βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο που παρατηρήθηκε στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, ο οποίος ανέρχεται στο 1,6%, εξήγησε η Destatis σε ανακοίνωσή της. Μεταξύ του 2002 και του 2007, το κόστος αυτό αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 1,3% ετησίως, ενώ από το 2008 ως το 2001, αυξήθηκε κατά 2,1%.
Η άνοδος που καταγράφηκε το 2012 επιβεβαιώνει μια αύξηση των ακαθάριστων μισθών κατά 3% και των εισφορών κατά 1,2%, διευκρίνισε η Destatis.
Αναφερόμενο ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο του 2012, το γραφείο διαπιστώνει πως το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 2,9% σε ένα χρόνο ενώ, ως μέτρο σύγκρισης, δεν αυξήθηκε παρά κατά 1,9% κατά μέσο όρο στο σύνολο της ΕΕ.
Πρόκειται για το έβδομο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο η άνοδος είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία απ' αυτή που καταγράφεται κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.
Μολονότι χώρες όπως η Εσθονία (+7,6%), η Ρουμανία (+7,2%) ή η Λιθουανία (+5,4%) κατέγραψαν σημαντικότερες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας από τον ευρωπαϊκό μέο όρο στη διάρκεια του τρίτου περυσινού τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat τα οποία επικαλείται η Destatis, η Ιταλία (+0,8%), η Ισπανία (+0.7%) και η Ολλανδία (+0,5%) βρίσκονται πιο κάτω απ' αυτό το μέσο όρο. Όσο για τη Γαλλία, το ωριαίο κόστος της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,2% σε ένα χρόνο στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Έπειτα από χρόνια μισθολογικής μετριοπάθειας, τα οποία συνέβαλαν ώστε να ενισχυθεί η γερμανική ανταγωνιστικότητα, εδώ και δύο χρόνια δίνονται στους γερμανούς εργαζομένους σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις και πριμ, ως αποτέλεσμα της καλής πορείας των επιχειρήσεων της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr