Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι αναφέρουν, ότι η Κύπρος έχει ενδείξεις πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεισφοράς στη διάσωσή της, αν λάβει το ίδιο πιστωτικό status όπως οι δανειστές της ευρωζώνης - δηλαδή να αποπληρωθεί αμέσως μετά το ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλειοψηφικό ποσοστό στη Cyprus Popular Bank και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην Τράπεζα Κύπρου - στις δυο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.
Παράταση για το ρωσικό δάνειο θα ζητήσει ο Ν. Αναστασιάδης
Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Ρωσία προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να συζητήσουν το ενδεχόμενο μίας ρωσικής βοήθεια. Ο κ. Αναστασιάδης θα επιδιώξει την επέκταση κατά 5 χρόνια του υφιστάμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016, καθώς και μείωση του ύψους 4,5% επιτοκίου. Όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι, η Κύπρος έχει ήδη ζητήσει μείωση του επιτοκίου κατά 1,5-2 μονάδες.
Φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη ζητούν οι δανειστές
Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς δανειστές επιθυμούν αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και επιβολή φόρου επί των κεφαλαιακών κερδών στην Κύπρο και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης που ζητά από την ευρωζώνη, ανέφεραν την Πέμπτη αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Ένας εκ των αξιωματούχων με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και της νέας κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για κανέναν από τους φόρους.
"Όλες αυτές οι επιλογές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία", δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο εταιρικός φόρος, που βρίσκεται σήμερα στο 10%, θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,5%, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Από την άλλη, ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά μόνο, για τρία χρόνια, και να αυξήσει τα έσοδα της κυβέρνησης κατά 200-300 εκατ. ευρώ.
Η εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που θα ισχύει σε 11 χώρες της ευρωζώνης από τον επόμενο χρόνο, είναι ιδέα της τρόικας, την οποία η Κύπρος όμως δεν συμμερίζεται προς το παρόν. Ο φόρος θα καθοριζόταν στο 0,01% της αξίας των συναλλαγών για παράγωγα προϊόντα και στο 0,1% για μετοχές και ομόλογα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr