Στο στόχαστρο διαδηλωτών βρέθηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα, ενώ το κλίμα στο Κάιρο είναι τεταμένο με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να καλεί σε διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής. Αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Στους δρόμους και Ιρανοί με συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ελβετίας, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν.
Οι διαδηλωτές, κραδαίνοντας αντίτυπα του Κορανίου και φωτογραφίες του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ». Ο ίδιος ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να «τιμωρήσουν» τους υπαίτιους της ταινίας, λέγοντας ότι «υπ' αριθμόν ένα υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα είναι ο σιωνισμός και η κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Τα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ ανά τον κόσμο έχουν ενισχυθεί στη σκιά της δολοφονίας του πρεσβευτή Κρις Στίβενς και τριών διπλωματικών υπαλλήλων στο προξενείο της Βεγγάζης, ενώ στη Λιβύη κατευθύνονται δύο καταδρομικά και αναπτύσσονται ειδικές μονάδες πεζοναυτών.
Ισλαμιστές εξτρεμιστές εκμεταλλεύτηκαν τη διαδήλωση Λίβυων στο προξενείο της Βεγγάζης κόντρα στην επίμαχη ταινία και τους χρησιμοποίησαν ως «κάλυμμα» για να εξαπολύσουν όλμους και να πυρπολήσουν το κτίριο της διπλωματικής αποστολής. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει την επίθεση ως εξαιρετικά περίπλοκη κι επαγγελματική.
Θεωρείται πως ανάμειξη στην επίθεση είχαν οι ταξιαρχίες Ανσάρ αλ-Σαρία, αν και αρνήθηκαν την ευθύνη, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες για εμπλοκή της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ στο χτύπημα που φέρεται να σχεδιάστηκε για να «σηματοδοτήσει» την ενδέκατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Καθώς η αντι-αμερικανική οργή φουντώνει στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των Αμερικανών που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκόλντεν του Κολοράντο, ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν έρθει σε επαφή με άλλες κυβερνήσεις για να τους γνωστοποιήσουν ότι «έχουν ευθύνη να προστατεύσουν» τους Αμερικανούς πολίτες.
«Αηδιαστική και κατακριτέα η ταινία» δηλώνει η Χίλαρι Κλίντον
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον επέκρινε έντονα την ταινία που έχει πυροδοτήσει το κύμα διαδηλώσεων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο βίντεο και το περιεχόμενό του.
«Για εμάς, για εμένα προσωπικά, αυτό το βίντεο είναι αηδιαστικό και κατακριτέο. Φαίνεται να έχει ένα βαθιά κυνικό σκοπό. Να δυσφημίσει μία μεγάλη θρησκεία και να προκαλέσει οργή» δήλωσε η Κλίντον, καλώντας παράλληλα όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να καταδικάσουν τις βιαιότητες που σημειώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της ταινίας στο Διαδίκτυο.
Η Ρωσία δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι «φοβάται» για χάος στη Μέση Ανατολή, ενώ ενδεικτική της κατάστασης είναι η αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψης του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι στη Νορβηγία υπό το φόβο επεισοδίων βίας.
Προστασία
Η αστυνομία της νότιας Καλιφόρνια έχει στείλει άνδρες της στο σπίτι του άνδρα που φέρεται ως ο παραγωγός της αντι-ισλαμικής ταινίας που προκάλεσε «θύελλα», όπως μετέδωσε το δίκτυο ABC.
Σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι, οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του 55χρονου Νακούλα Μπασελί Νακούλα για να προστατεύσουν τον ίδιο και την οικογένειά του, αφού αποκαλύφθηκε ότι είναι ο δημιουργός της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».
Αστυνομικοί ανέφεραν ότι ο Νακούλα φοβάται για τη ζωή του και για πιθανά αντίποινα εναντίον της οικογένειάς του μετά την αποκάλυψη των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι αυτός έφτιαξε την επίμαχη ταινία. Ένας αξιωματικός πρόσθεσε ότι αστυνομικοί έχουν σταλεί και στην εταιρεία παραγωγής Media for Christ στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια, η οποία συνδέεται με το γύρισμα της ταινίας.
Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις έχουν λάβει βίαιη τροπή με το θάνατο ενός διαδηλωτή στη Σαναά από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να απωθήσει για δεύτερη φορά εντός της ημέρας το πλήθος που προσπαθούσε να εισβάλει στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.
Οργισμένοι νέοι κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης να διεισδύσουν στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Σαναά, και πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα.
Η αστυνομία, η οποία πυροβολούσε στον αέρα και έκανε χρήση αντλιών νερού, κατάφερε να διαλύσει τη διαδήλωση. Ωστόσο οι διαδηλωτές επέστρεψαν αργότερα και ένας από αυτούς σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία τους εμπόδισε να διεισδύσουν εκ νέου στον περίβολο της πρεσβείας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Σαναά.
Παράλληλα στο Κάιρο, σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, τα οποία άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι (που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη) καταδίκασε την επίμαχη ταινία, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη χρήση βίας, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα στο οποίο ανήκει, έχουν καλέσει σε ειρηνικές διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Ο Λίβυος υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν για την επίθεση της Τρίτης στο προξενείο στη Βεγγάζη. Ανέφερε ότι ανακρίνονται με την υποψία ότι παρότρυναν στα επεισόδια στο προξενείο, αλλά περαιτέρω πληροφορίες δεν έγιναν διαθέσιμες.
Στο Ιράκ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη σε διαμαρτυρία για την ταινία σε πολλές πόλεις της χώρας, κατόπιν αιτήματος του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ-Σαντρ.
Στην Σαντρ Σίτι, προπύργιο των σιιτών, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, πολλές χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για περίπου μια ώρα.
Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, μερικές δεκάδες μέλη του Ισλαμικού Κινήματος διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και δεν αναφέρθηκαν περιστατικά. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα με τα οποία καταδίκαζαν την ταινία.
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την καταδίκη της για την ταινία, αλλά και τις βίαιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr