Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση που ένα ευρωπαϊκό κράτος παρεμβαίνει για να στηρίξει μία τράπεζα που έχει γονατίσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βοήθεια που θα δώσει στη CIF.
Αυτή η βοήθεια έρχεται σε συνέχεια της διάσωσης ύψους 90 δισ. ευρώ - από κοινού με τις κυβερνήσεις του Βελγίου και του Λουξεμβούργου - της τράπεζας Dexia, η οποία είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του συμφώνησε στο αίτημα της CIF να της δoθεί εγγύηση που θα της επιτρέπει να «καλύψει όλες τις δεσμεύσεις της», μετά την αδυναμία πρόσβασής της για δανεισμό στη διατραπεζική αγορά.
Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για το ύψος της εγγύησης, αλλά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν χαμηλότερη από το 40% που ήταν στην περίπτωση της Dexia.
H CIF, που έχει ένα δίκτυο 300 πρακτορείων χορήγησης δανείων, αναζητούσε για μήνες αγοραστή, αλλά η μικρή καταθετική της βάση και η εξάρτησή της από τις διατραπεζικές αγορές για το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της αποθάρρυνε οποιοδήποτε σοβαρό ενδιαφέρον.
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ έπαιξαν επίσης ρόλο στην αδυναμία της CIF να σταθεί στα πόδια της.
Με ένα παθητικό 40 δισ. ευρώ και μετοχικό κεφάλαιο 2,4 δισ. ευρώ, η CIF πρέπει να αποπληρώσει ένα καλυμμένο ομόλογο ύψους 1,75 δις. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Banque Postale, ο τραπεζικός βραχίονας των γαλλικών ταχυδρομείων, θα προχωρούσε στην εξαγορά της CIF, αλλά αυτή αποφάσισε να μην υποβάλει προσφορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr