Τα Πάθη...δεν τελείωσαν για αγορές και επενδυτές, καθώς η κρίση έχει επανέλθει για τα καλά στην Γηραιά Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία. Το κόστος δανεισμού στα ισπανικά δεκαετή ομόλογα υπερβαίνει από χθες και επίσημα το απαγορευτικό ποσοστό του 6%, και αν στην αντίστοιχη ιταλική κρίση χρειάστηκε μία αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία και 2 LTRO της ΕΚΤ για την -προσωρινή- επάνοδο των spreads σε φυσιολογικά επίπεδα, ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει αντίστοιχα η κρίση στην Ιβηρική που οδήγησε προσωρινά το ευρώ υπό του 1,30 έναντι του δολλαρίου.
Οι traders κρατούν την ανάσα τους για τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και ομολόγων που είναι προγραμματισμένες για σήμερα και την Πέμπτη αντίστοιχα, συνολικού ποσού γύρω στα 7 δισ. ευρώ, ως ένα κρίσιμο τεστ εμπιστοσύνης των αγορών στην ισπανική οικονομία.Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος υποστήριξε ότι η νευρικότητα των αγορών απέναντι στη χώρα του μπορεί να συνεχιστεί λόγω των «αμφιβολιών για το ευρωπαϊκό σχέδιο» που τροφοδοτούνται κυρίως από την ανησυχία για την ικανότητα των αυτόνομων περιοχών να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, οι αμφιβολίες που εκφράζονται απέναντι στην Ισπανία είναι ουσιαστικά τρεις. Η πρώτη αφορά στη δυνατότητα που έχουν οι αυτόνομες περιοχές να πετύχουν το στόχο μείωσης του ελλείμματος, η δεύτερη ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, σε μια περίοδο που η ανεργία αγγίζει ήδη το 23% και η τρίτη ότι αυτή η μικρή ανάπτυξη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις τράπεζες.
Έτσι, τα συνολικά 37 δισ. που "ψαλίδισε" σε δύο φάσεις από τον προϋπολογισμό του 2012 η ισπανική κυβέρνηση κρίνονται ιδιαίτερα εμποσθοβαρή για να αντέξει η ισπανική οικονομία, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά βρίσκουν αντίσταση στα συνδικάτα.
Τέλος, παρά τις διαψέυσεις Κομισιόν και ισπανικής κυβέρνησης πως πως η Ισπανία θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια για να ανακεφαλαιοποιήσει της τράπεζες της, οικονομικοί αναλυτές της Citi, της Credit Suisse και της Goldman Sachs φωνάζουν πως τα νούμερα...δε βγαίνουν.Τονίζουν δε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 για μείωση του ελλείμματος στο 5,3% είναι δύσκολο να επιτευχθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr