Τον Ιανουάριο, ο δείκτης του FAO κατέγραψε αύξηση κατά 2% σε σχέση με το Δεκέμβριο, την πρώτη από τον Ιούλιο. Ανέβηκε στις 214 μονάδες, επίπεδο κατώτερο από το απόλυτο ρεκόρ του Φεβρουαρίου 2011, όταν ο δείκτης είχε φτάσει τις 236 μονάδες.
Όλα τα διατροφικά προϊόντα επηρεάζονται από την αύξηση αυτή, με πρώτα τα έλαια και ακολουθούν σε μικρή απόσταση η ζάχαρη, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
"Η κακοκαιρία που πλήττει αυτή τη στιγμή σημαντικές παραγωγικές περιφέρειες, όπως η Νότια Αμερική και η Ευρώπη, έπαιξε ρόλο και παραμένει πηγή ανησυχίας", εξηγεί στην ανακοίνωση ο οικονομολόγος του FAO Αμπντολρεζά Αμπασιάν.
Πάντως "δεν υπάρχει μία και μοναδική εξήγηση (...) Επιδρούν διαφορετικοί παράγοντες" για κάθε τύπο προϊόντος, επισήμανε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr