Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι προϋπολογισμοί θα είναι βασισμένοι σε ανεξάρτητες προβλέψεις.
Ο δεύτερος κανονισμός που παρουσίασε δημιουργεί νομική βάση για αυστηρή επιτήρηση των πολιτικών των χωρών που είτε λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη είτε αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική αστάθεια.
Από τη στιγμή που η αυστηρότερη επιτήρηση και δημοσιονομικός έλεγχος της Ευρωζώνης επιτευχθεί, οι 17 χώρες θα μπορούν να δανειστούν από την αγορά διαμέσου "ομολόγων σταθερότητας", δηλαδή ευρωομολόγων.
Το μοντέλο της Κομισιόν περιέχει τρεις εκδοχές: Η πρώτη προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των εθνικών ομολόγων με ευρωπαϊκά, η δεύτερη, ένα μίγμα ευρωομολόγων με εθνικά, και η τρίτη την έκδοση μικρής ποσότητας ευρωομολόγων από μια ξεχωριστή χώρα με αναλογική εγγύηση των άλλων κρατών-μελών. Για τις δυο πρώτες εκδοχές πρέπει να γίνει αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, για την τρίτη όχι, για αυτό και θεωρείται για την ώρα η πιο εφικτή.
Η Κομισιόν δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το ποια πρόταση θα μπορούσε να είναι η καλύτερη.
"Η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι κάθε κίνηση προς το ευρωομόλογο θα μπορούσε να είναι εφικτή και επιθυμητή μόνον εφόσον υπήρχε μία συγχρονισμένη ενδυνάμωση της τήρησης των προϋπολογισμών".
Μπαρόζο
Τα μέτρα που θα επιτρέψουν την αυστηρότερη επιτήρηση της Ευρωζώνης θα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, την οικονομική σταθερότητα και την τήρηση των προϋπολογισμών, σχολιασε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι ιδέες ανάπτυξης δεν είναι καινούριες, χρειάζεται δέσμευση για την εφαρμογή τους, σύμφωνα με τον Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε πως "Δεν έγιναν αρκετά για την εφαρμογή των προτάσεων μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν"
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η οικονομική εικόνα είναι πολύ πιο ζοφερή, η ανάκαμψη "βάλτωσε".
"Για να προχωρήσουμε ξεπερνώντας την κρίση" συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, είναι απαραίτητη τόσο η ισχυρότερη επιτήρηση των προϋπολογισμών και αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Η μεγαλύτερη επιτήρηση από την πλευρά της Κομισιόν θα αποτρέψει από μία χώρα της Ευρωζώνης να θέτει σε κίνδυνο της υπόλοιπες.
Με την έκθεση μας για το ευρωομόλογο δεν είναι πρόθεση μας να πάμε κόντρα σε κάποια χώρα, και κυρίως ενάντια στη Γερμανία, ανέφερε ο κ.Μπαρόζο.
Δεν υπάρχει απόλυτη αντίθεση στην ιδέα των ευρωομολόγων από καμία χώρα, υποστήριξε.
"Η Γερμανία ενδιαφέρεται περισσότερο για την κατάλληλη χρονική στιγμή, παρά για την ιδέα των ευρωομολόγων. "