Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στην ψηφοφορία μετείχε ο πρώην κοινοτικός επίτροπος Μόντι, ο οποίος έχει οριστεί ισόβιος γερουσιαστής από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προκειμένου να διευκολυνθεί η επιλογή του για την πρωθυπουργία ως επικεφαλής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.
Το νέο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας και τον έλεγχο του ιταλικού χρέους, έρχεται κατόπιν των απαιτήσεων Γαλλίας-Γερμανίας και Βρυξελλών για τη λήψη άμεσων μέτρων προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ιταλία.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάλεσε μέσω συνέντευξής του την Παρασκευή την Ιταλία να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή τα μέτρα.
«Η Ιταλία δεν έχει πολύ χρόνο για να καθησυχάσει τις αγορές» δήλωσε για να προσθέσει ότι η χώρα «έχει ανάγκη το συντομότερο δυνατόν μία κυβέρνηση ικανή να λειτουργήσει».
Ισχυρές πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση ασκήθηκαν την Πέμπτη και από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως πρέπει να αποσαφηνιστεί τάχιστα το πολιτικό σκηνικό προς ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ιταλίας και να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας.
Έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να υποβάλει παραίτηση το βράδυ του Σαββάτου μετά την κοινοβουλευτική έγκριση του πακέτου οικονομικής σταθερότητας από τη Βουλή.
Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε εκ νέου το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Νωρίτερα ο Μόντι είχε μεταβεί για πρώτη φορά στο Μέγαρο της Γερουσίας, όπου οι συνάδελφοι του τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα.
Σε ό,τι αφορά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι -μετά το χθεσινό του «άνοιγμα» προς τον Μόντι- καλείται να αντιμετωπίσει τώρα σειρά αρνητικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός του. Τελική απόφαση θα ληφθεί το Σάββατο κατά την συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (Pdl).
Σύμφωνα πάντως με τον ιταλικό Τύπο, ο Καβαλιέρε έχει θέσει ως απαράβατο όρο για να υποστηρίξει τον πρώην επίτροπο να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Νίτο Πάλμα και ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα.
Αντίθετοι στην συμμετοχή της κεντροδεξιάς στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι που προέρχονται από το πρώην νεοφασιστικό κόμμα.
Στις τάξεις της κεντροαριστεράς το Δημοκρατικό Κόμμα επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στο Μόντι και καλεί τον επικεφαλής της Ιταλίας των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, να αναθεωρήσει την στάση του και να υπερψηφίσει την νέα κυβέρνηση.
«Αυτή την στιγμή, προέχει το καλό της Ιταλίας» τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Και πολλοί υποστηρικτές του Ντι Πιέτρο του ζητούν με μηνύματα μέσω Διαδικτύου να συναινέσει.
Η Λέγκα του Βορρά μέχρι στιγμής φαίνεται να εμμένει στην απόφασή της να επιλέξει την οδό της αντιπολίτευσης, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Ουμπέρτο Μπόσι. Μπορεί όμως να συζητηθεί ενδεχομένως μια «έξωθεν στήριξη».
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να οδηγούν οι δηλώσεις του Ρομπέρτο Καλντερόλι, από τους κύριους ιθύνοντες του κόμματος και υπουργού για την απλούστευση των νόμων. Ο Καλντερόλι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «εκτός από την συμμετοχή ή την απόρριψη της κυβέρνησης, υπάρχει κι ένας τρίτος δρόμος», χωρίς να δώσει όμως εξηγήσεις.
Το πρόγραμμα του Μόντι, τονίζει ο ιταλικός Τύπος, θα βασιστεί στην πιστή εφαρμογή των υποδείξεων των Βρυξελλών με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, στην πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και στην διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως όπως τονίζουν οι αναλυτές από την αντίδραση των κοινωνικών εταίρων.