Ο αποτελούμενος από 111 σελίδες κατάλογος αυξάνει το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για τα ανθρακωρυχεία, τα διυλιστήρια πετρελαίου και τις υψικαμίνους χαλυβουργίας, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ο κατάλογος αυτός, ο οποίος εκσυγχρονίζει ένα προηγούμενο που είχε δημοσιοποιηθεί το 2005, θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τις κινεζικές κανονιστικές αρχές που εκπονούν τις πολιτικές για τους φόρους, τις τραπεζικές πιστώσεις, τη γη και το εμπόριο, ενώ θα αποτελέσει επίσης αναφορά, για το ποιοι ξένοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι.
Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC) αναφέρει πως η Κίνα θα καταργήσει τα διυλιστήρια πετρελαίου δυναμικότητας κάτω των 40.000 βαρελιών ημερησίως, τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που λειτουργούν με άνθρακα και παράγουν μέχρι 100 MW και τα ανθρακωρυχεία που παράγουν κάτω από 30.000 τόνους ετησίως.
Οι προσπάθειες αυτές εντάσσονται σ' ένα σχέδιο για την τακτοποίηση των πιο ρυπογόνων τομέων της Κίνας, αλλά και για αύξηση της αποδοτικότητας με τη συγκέντρωση του ελέγχου πολλών βιομηχανιών στα χέρια λίγων υποστηριζόμενων από το κράτος "πρωταθλητών" του τομέα και με την αναδιοργάνωση της κατανομής των πόρων σ' όλη την Κίνα.
Ενθαρρύνεται, επίσης, η εξόρυξη χρυσού κάτω από τα χίλια μέτρα, αν και η εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου σε δάση, αγροτικές εκτάσεις και κοντά σε ποταμούς θα περιοριστεί, ενώ τα πιο μικρά ορυχεία χρυσού θα κλείσουν. Η Κίνα θα περιορίσει επίσης νέα προγράμματα εξόρυξης βολφράμιου, μολυβδαίνιου, κασσίτερου, αντιμονίου και σπανίων γαιών.
Για προγράμματα που κατατάσσονται στους "προς ενθάρρυνση" τομείς, οι επενδυτές συχνά διευκολύνονται να πάρουν εγκρίσεις από την κυβέρνηση, φτηνά τραπεζικά δάνεια, ενώ έχουν επίσης ευνοϊκή φορολογία. Αντίθετα, αυτά που δεν υποστηρίζονται είναι τα πρώτα στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, όταν οι ελλείψεις ηλεκτρικού αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρεί σε διακοπές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr