Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αυτό το τρίμηνο ο δείκτης του παγκόσμιο οικονομικού κλίματος έπεσε στις 98,6 μονάδες από τις 104,1 που ήταν στις αρχές του 2010. Κύρια αιτία η μείωση της αισιοδοξίας των οικονομολόγων για τους επομένους έξι μήνες. Όμως, η αποτίμηση την παρούσας οικονομικής κατάστασης αυξήθηκε στις 95,3 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικότατη αύξηση από το 46,7 που είχε πετύχει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009
«Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα προχωρήσει και το επόμενο εξάμηνο, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς» τόνισε ο Gernot Nerb διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικών μελετών του Ifo, για να συμπληρώσει: «Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί που συμμετέχουν στην WES, περιμένουν μία εφήμερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, και όχι το τέλος της ανάκαμψης αυτής καθ' εαυτής».
Παρά ταύτα, οι νομισματικές αναταράξεις δεν αποκλείεται να θέσουν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής πορείας σε κίνδυνο, προειδοποιεί η έρευνα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, διάφορες αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις εναλλαγές που παρατηρούνται στην υγεία των οικονομιών παγκοσμίως, καθώς και στις δυναμικές νομισματικές πολιτικές που επιλέγονται από διαφορετικές χώρες.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ινδοαμερικανού επιχειρηματία και προέδρου Δ.Σ του ICC Rajat K Gupta, που εξηγεί ότι «οι νομισματικές διαφωνίες μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εμπορικούς πολέμους, γι' αυτό και πρέπει να αναγνωρίσουμε την σημασία που έχει το παγκόσμιο εμπόριο και η διατήρηση ενός πολύπλευρου εμπορικού συστήματος, που όμως θα υποστηρίζει την οικονομική ευημερία και θα υπόσχεται να μην χρησιμοποιηθεί το εμπόριο για την επίτευξη άλλων σκοπών».
Στα επιμέρους ευρήματα, η έκθεση δείχνει ότι η οικονομική κατάσταση της Βορείου Αμερικής συνέχισε να επιδεινώνεται, αν και η παρούσα επιβράδυνση της Αμερικανικής ανάπτυξης καταχωρείται ως πρόσκαιρη. Οι ειδικοί παρατηρούν επίσης, μία μικρή μείωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες της Ασίας και θεωρούν ότι ο πληθωρισμός ήταν το σημαντικότερο οικονομικό πρόβλημα για τις περισσότερες χώρες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Επίσης, το outlook του εξαμήνου για την Δυτική Ευρώπη επισκιάστηκε παρά την γενικότερη οικονομική βελτίωση στην περιοχή. Τέλος η Αυστραλία είχε τη χαρά να καταγράψει πολύ καλές επιδόσεις τόσο για την παρούσα οικονομική κατάσταση όσο και για την μελλοντική.
Επιπροσθέτως, όσον αφορά τις τιμές παγκοσμίως, οι οικονομολόγοι αναμένουν μικρής έκτασης αυξήσεις, που θα εμφανιστούν κυρίως στους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στην Λατινική Αμερική και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ιδιαίτερα χαμηλές τιμές προβλέπονται στην Ευρωζώνη και την Βόρειο Αμερική (1,6% για το 2010). Η έρευνα έδειξε τέλος, ότι το δολάριο θα παραμείνει λίγο υποεκτιμημένο, ενώ προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να χάνει μέρος της αξίας του έναντι άλλων νομισμάτων για τους επόμενους έξι μήνες, ιδιαίτερα στην Δυτική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.