Επί του παρόντος, τα stress tests των τραπεζών που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν εμπιστευτικές. Μόνο οι γενικές τάσεις του τομέα δημοσιεύονται.
Επιπλέον, στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιούν υιοθέτησαν σήμερα οριστικά τη νέα στρατηγική τους για την ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία, η οποία ονομάστηκε "ΕΕ 2020" και επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα "ΕΕ 2020" θα αντικαταστήσει την επονομαζόμενη στρατηγική της Λισαβόνας, που ξεκίνησε το 2000.
Η νέα στρατηγική ορίζει τρεις προτεραιότητες: την έρευνα και την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση.
Επίσης μια σειρά από στόχους: την αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων στην έρευνα και την αύξηση κατά 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 3%, την άνοδο του ποσοστού των απασχολούμενων ηλικίας 20-64 ετών από 69% σε 75% και τη μείωση της φτώχειας.
Όσον αφορά αυτό το θέμα, η ΕΕ συμφώνησε σε έναν κοινό στόχο, την έξοδο 20 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών από τη φτώχεια ή την κοινωνική απομόνωση σε 10 χρόνια.
Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα για να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζες στις χώρες τους και να προωθήσουν την ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 στο Τορόντο.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης "συμφώνησαν να δηλώσουν ότι τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα πρέπει να επιβάλουν μηχανισμούς είσπραξης φόρων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", αναφέρεται σε τελικό έγγραφο που εγκρίθηκε κατά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε η πηγή.
Το μέτρο αυτό θα πρέπει να επιτρέψει "να διασφαλίζεται μια δίκαιη κατανομή του βάρους (της κρίσης) και να δημιουργεί κίνητρα για τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων" της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο μέλλον, αναφέρεται στο κείμενο.
Εξάλλου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν επί τάπητος κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 την επόμενη εβδομάδα το θέμα ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
"Η εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω",αναφέρεται στο κείμενο των 27.
Aπέρριψε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν ρήγματα ανάμεσα στην ΕΕ και τη νομισματική ένωση.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν νέα θεσμικά όργανα, το θέμα είναι να συνεργαστούμε καλύτερα» δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr