Τα αξιώματα του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας θεσμοθετήθηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας , με στόχο να αποκτήσει η Ευρωπαική Ενωση "μία ενιαία φωνή" στην διεθνή σκηνή.
Το έργο των 27 θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στα παρασκήνια δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάποια συμφωνία. "Εχουμε περισσότερα ονόματα από τις διαθέσιμες θέσεις" τόνισε χαρακτηριστικά ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ ,που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.΄
Οι υποψήφιοι και τα φαβορί
Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρρμαν φαν Ραμπόι παραμένει το φαβορί για την προεδρία της ΕΕ .Υποψήφιοι είναι επίσης ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε,ο πρωθυπουργός του Λυξεμβούργου,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ,τον οποίο στηρίζει με νύχια και με δόντια το Λονδίνο. Έχει επίσης ακουστεί το όνομα της πρώην προέδρου της Λετονίας Βάιρα Βάικ Φραιμπέργκα,71 ετών.
Η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, ο οποίος θα είναι επίσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ που εθεωρείτο φαβορί, αποσύρθηκε από την κούρσα, αλλά το όνομά του συνεχίζει να κυκλοφορεί. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ` Αλέμα υποστηρίζεται από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, που διεκδικούν τη θέση,αλλά δεν τον θέλουν ορισμένες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, γιατί είχε διατελέσει ηγέτης των ιταλών κομμουνιστών. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο σκοπεύει να προωθήσει την υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας του Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.
Οι πρώτες αντιπροσωπείες αναμένονται στη βελγική πρωτεύουσα γύρω στο 18.00 (ώρα Ελλάδος) και μισή ώρα αργότερα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος ’νγκελα Μέρκελ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο ηγέτες έχουν σίγουρα συζητήσει τις υποψηφιότητες καθώς Παρίσι και Βερολίνο προτίθενται να υποδείξουν ένα κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε μια συμφωνία το βράδυ," τόνισε η Μέρκελ.
Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα μετάσχουν σε δείπνο εργασίας στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) ,το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες ή και για... πολύ περισσότερο αν δεν υπάρξει συναίνεση στα πρόσωπα. "Θα έχουμε τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης, την Πέμπτη το βράδυ; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Αυτό μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγες ώρες ,αλλά μπορεί να κρατήσει και όλη τη νύχτα", προειδοποίησε ο σουηδός πρωθυπουργός.
Οι επιπτώσεις μιας μη- συμφωνίας
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ονοματολογία την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αυτό θα είναι ένα βαθύ χτύπημα στις προσπάθειες των 27 χωρών να ενισχύσουν τη θέση της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να υπονομεύσει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να εμφανιστεί ως παγκόσμια οικονομική δύναμη.
«Είναι κρίσιμο να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις μέχρι την Πέμπτη και να υπάρξει απόφαση, αλλιώς θα αναβληθεί η διαδικασία», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Σπίντελεγκερ.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε την Παρασκευή ή πιθανόν θα πρέπει να αναβληθεί», δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει έναν δυναμικό παγκόσμιο ρόλο εάν δοθεί η ηγεσία σε έναν ισχυρό πολιτικό.
«Από εμάς εξαρτάται. Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για μας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Θέλω να έχουμε πραγματικές ευρωπαϊκές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Δεν τις θέλω σε 130 χώρες, αλλά σε 195. Πρέπει να σκεφτόμαστε σαν ποδοσφαιρική ομάδα με 27 μέλη και έναν καθαρό αρχηγό. Πολλοί από εμάς δεν μπορούν να παίξουν μπάλα την ίδια στιγμή. Μερικοί από εμάς πρέπει να μείνουν λίγο πίσω», επισήμανε.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, με την οποία δημιουργούνται οι θέσεις του προέδρου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr