«Το πρόγραμμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Μπορεί να φέρει αποτελέσματα», δήλωσε χθες ο 65χρονος Spence σύμφωνα με το Bloomberg.
Από την πλευρά του ο 56χρονος Krugman φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα New York Times: «Το πραγματικό πρόβλημα με αυτό το σχέδιο είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί. Είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικό. Για την ακρίβεια, μου δημιουργεί το αίσθημα της απόγνωσης».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έπρεπε να εγγυηθεί τα χρέη περισσότερων τραπεζών, να κρατικοποιήσει όσες βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και να εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, όπως έκανε η Σουηδία τη δεκαετία του 1990.
Ο Spence, καθηγητής του πανεπιστημίου του Stanford έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Geithner, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του σχεδίου. «Είναι λίγο περίπλοκο στην εφαρμογή του. Εκτιμώ ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει μελετήσει αυτά τα θέματα», σημείωσε.
«Αποτοξίνωση» τώρα
Στην αγορά τοξικών παγίων των τραπεζών ύψους έως και 1 τρισ. δολαρίων προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια, μέσω του ειδικού προγράμματος Public Private Investment Program. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το πρόγραμμα των 700 δισ. δολαρίων για τη «διάσωση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος επεκτείνεται και συστήνεται ταμείο όπου θα συγκεντρώνονται τα τοξικά κεφάλαια των τραπεζών.
Μέσω του προγράμματος το κράτος θα προσφέρει 75-100 δισ. δολάρια (από το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων) και με τη βοήθεια ιδιωτικών κεφαλαίων θα ξεκινήσει η αγορά τοξικών παγίων των τραπεζών. Στην εν λόγω διαδικασία σημαντικό ρόλο θα παίξουν το υπουργείο, η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance. Στόχος είναι να αγοραστούν 500 δισ. έως 1 τρισ. δολάρια προβληματικών κεφαλαίων.
Ο ίδιος ο Γκάιθνερ σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ότι με το εν λόγω πρόγραμμα θα επιταχυνθούν οι νέες χορηγήσεις από τις τράπεζες ενώ θα εξυγιανθούν και οι ισολογισμοί τους.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι το μεικτό πρόγραμμα επενδύσεων του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, θα συνίσταται στην κοινή επένδυση του δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές σε κεφάλαια που θα δημιουργήσουν μία πιστωτική αγορά και σε παλαιές μετοχές, που επιβαρύνουν σήμερα το χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε από την κρίση είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τις αγορές», εξήγησε ο Γκάιθνερ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. «Δεν θέλουμε να αναλάβει η κυβέρνηση όλους τους κινδύνους, θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να εργασθεί μαζί μας», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr