Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την είσοδο της Hunan Valin στο μετοχικό κεφάλαιο της Fortescue με 16,5%, έναντι 770 εκ. δολαρίων, που θεωρείται εν μέρει σωτήριο για την Fortescue, η οποία έψαχνε εναφωνίως κεφάλαια προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναδιαρθρώσει τα δάνεια της.
’λλωστε, στο πλαίσιο των περικοπών της, διέκοψε πολλά ναυλοσύμφωνα μεταξύ των οποίων και του Ομίλου Αγγελικούση με τον οποίο πλέον βρίσκεται στην διαιτησία για 100 εκ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται πηγές κοντά στην Fortescue, η τελευταία εξατέζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ποσοστό της και στην China Investment Corp.
Οι κινήσεις της Κίνας να μπεί μέτοχος σε μεταλλευτικές εταιρείες εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής της μελλοντικού επηρρεασμού των τιμών, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αυστραλία που θεωρεί πλέον την Κίνα ως Δούρειο Ίππο μετά και την είσοδο της Chinalco στην Rio Tinto με 19,5 δισ. δολάρια που της εξασφαλίζει το 18%.
Ωστόσο το κύριο μέλημα της κινεζικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση πρώτων υλών, κάτι που το διασφαλίζει όντας μεγαλομέτοχος μεταλλευτικών εταιρειών.
Ήδη οι διαπραγματεύσεις για το 2009-2010 είναι σκληρές, καθώς οι Κινέζοι επιμένουν για πολύ μεγαλύτερη μείωση τιμών από το 10% που έχουν προσφέρει οι Vale, Rio Tinto και BHP Billiton. Επίσης οι Κινέζοι έχουν διαμηνύσει πως δεν θα δεχτούν διαφοροποιημένες τιμές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr