Σημειώνεται ότι η Meta «βούλιαξε» κατά τουλάχιστον 26% χάνοντας δηλαδή πάνω από το 1/4 της αξίας της και καταγράφοντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της. Η «βουτιά» της Meta παρέσυρε σχεδόν το σύνολο των τεχνολογικών μετοχών του Nasdaq σε αρνητικό έδαφος, βάζοντας απότομα «φρένο» στο ανοδικό ράλι των τελευταίων τεσσάρων ημερών.
Υπολογίζεται ότι με τη σημερινή πτώση η Meta έχασε περισσότερα από 230 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, φέρνοντάς την στα 665 δισ. δολάρια περίπου. Η πτώση αυτή «έριξε» κατά 29 δισ. δολάρια και την αξία της περιουσίας του Ζούκερμπεργκ, με τον ίδιο να διαθέτει το 12,8% των μετοχών του τεχνολογικού κολοσσού.
Η εταιρεία κατάφερε να απογοητεύσει με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 τους επενδυτές, καθώς τα κέρδη της ήταν ασθενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,67 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,84 δολάρια ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv, αν και κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο για τα έσοδα (33,67 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 33,4 δισ.).
Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 1,45% στις 35.111,16 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2,38% στις 4.480,20 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 3,74% και έκλεισε στις 13.878,80 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, μεγαλύτερη μείωση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 238.000 έναντι 261.000 την περασμένη εβδομάδα και αντί για 245.000 αιτήσεις που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε νέο υψηλό 7ετίας το πετρέλαιο
Για πρώτη φορά από το 2014 ξεπέρασε το αμερικανικό αργό τα επίπεδα των 90 δολαρίων, με τις τιμές του πετρελαίου να «σκαρφαλώνουν» σε νέα υψηλά 7 ετών.
Ο «μαύρος χρυσός» λαμβάνει ώθηση από την περιορισμένη προσφορά, καθώς ο OPEC+ συντηρεί τη «σκληρή» γραμμή του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής. Μάλιστα, η περιορισμένη προσφορά, καθώς και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, έχουν ωθήσει τις τιμές πετρελαίου σε άνοδο 15% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως χθεσινή (2/2) συνάντηση των κρατών-μελών του OPEC+ αποφασίστηκε η διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής, η οποία υποδεικνύει αύξηση της προμήθειας κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ινδίας για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.
Με αυτά τα δεδομένα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 2,01 δολάρια ή 2,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 90,72 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,64 δολάρια ή 1,8%, στα 91,11 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, μια ανάσα από το υψηλό 7 και πλέον ετών που κατέγραψε στις 31 Ιανουαρίου στα 91,21 δολάρια.
Τέλος στο ανοδικό σερί του χρυσού
Με απώλειες ολοκλήρωσε την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η τιμή του χρυσού κι έτσι έληξε το τριήμερο θετικό σερί του. Παρέμεινε, ωστόσο, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων.
Η πτώση του πολύτιμου μετάλλου οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού, μετά και από τις σημερινές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).
Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 6,20 δολάρια ή 0,3% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.804,10 δολάρια ανά ουγγιά.
Παράλληλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου έχασε 33 σεντς ή 1,5% στα 22,375 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ και ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου διολίσθησε κατά 0,6% στα 4,471 δολάρια ανά λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr