Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,99% στις 33.587,66 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 2,12% στις 4.063,98 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,67% στις 13.031,68 μονάδες. Μάλιστα, ο Dow Jones σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τον Οκτώβριο του 2020.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, αυτός «εκτινάχθηκε» τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,8% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε ενισχυθεί 0,6% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εκτινάχτηκε κατά 4,2% τον Απρίλιο έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6%. Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί σε ετήσια βάση κατά 2,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η ισχυρή άνοδος του πληθωρισμού επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Federal Reserve να αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, «ίσως να χρειαστεί χρόνος μέχρις ότου η προσφορά μπορέσει να ανέλθει στα επίπεδα της ζήτησης μετά την πανδημία. Επιπλέον σημείωσε ότι «αν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι προσωρινές τότε η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να κρατήσει τον δείκτη τιμών στο 2%».
Οι θετικές προοπτικές για τη ζήτηση ενίσχυσαν το πετρέλαιο
Αξιοσημείωτη άνοδο κατέγραψε το πετρέλαιο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς έλαβε ώθηση από τις αναβαθμισμένες προοπτικές ζήτησης στο δεύτερο μισό του 2021 και από τα στοιχεία για πτώση στα αποθέματα του αμερικάνικου αργού.
Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), στη μηνιαία έκθεσή της, μείωσε τις προβλέψεις της για την εξέλιξη της ζήτησης πετρελαίου το 2021, σε μια κίνηση που αντανακλά την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση στο πρώτο μισό του έτους.
Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της για το δεύτερο εξάμηνο, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021.
Αναφορικά με τις τιμές, το συμβόλαιο Ιουνίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε την Τετάρτη άνοδο κατά 80 σεντς ή 1,2% και έκλεισε στα 66,08 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο για το αμερικανικό αργό από τον Μάρτιο.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 77 σεντς ή 1,1% στα 69,32 δολάρια το βαρέλι, που είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.
Ο πληθωρισμός οδήγησε τον χρυσό στην πτώση
Απώλειες για δεύτερη σερί συνεδρίαση κατέγραψε την Τετάρτη η τιμή του χρυσού, με την «εκτόξευση» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να βάζει το… χεράκι της, καθώς σημείωσαν άνοδο οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου, πιέζοντας περαιτέρω το κίτρινο μέταλλο.
Ειδικότερα, η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδότησε την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 1,679%, καθώς και την άνοδο του δολαρίου, με τον δείκτη ICE US Dollar να ενισχύεται κατά 0,6%.
Αντίθετα, η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού παράδοσης Ιουνίου να υποχωρήσει κατά 13,30 δολάρια ή 0,7% και έκλεισε στα 1.882,80 δολάρια, μετά τις μικρές απώλειες 0,1% που κατέγραψε την Τρίτη.
Πτωτικά κινήθηκε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Ιουλίου να χάνει 42 σεντς ή 1,5% και να τερματίζει την ημέρα στα 27,24 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο κατά 0,6% την Τρίτη. Τέλος, το συμβόλαιο Ιουλίου για τον χαλκό υποχώρησε από το χθεσινό ιστορικό υψηλό, χάνοντας 0,6% και κλείνοντας στα 4,74 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr