Οι επενδυτές υπό τη μορφή «αγέλης» και με τον πανικό να κυριαρχεί στις επιλογές τους προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν τον ισχυρότερο χρηματιστηριακό δείκτη του πλανήτη ακόμα πιο μακριά από το «φράγμα» των 20.000 μονάδων.
Οι συνθήκες αυτές φανερώνουν ότι τα μέτρα στα οποία προχώρησε η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, εντός της εβδομάδας (ενίσχυση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, ποσοτική χαλάρωση μέσω αγοράς κρατικών χρεογράφων, αλλά και υποθηκών) αλλά και οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης με δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας αδυνατούν να καθησυχάσουν τους φόβους των επενδυτών.
Προφανώς και η τελευταία εβδομάδα του Μάρτιου θα είναι εξίσου δύσκολη καθώς βυθιζόμαστε ακόμα πιο βαθιά στην αόριστη απειλή της επιδημίας που σαρώνει κυρίως την ευρωπαϊκή αλλά και την αμερικανική ήπειρο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής ώστε να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικών μασκών, αναπνευστικών συσκευών και άλλου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, ο Τραμπ εκτίμησε ότι «δεν θα χρειαστεί να κηρυχθεί όλη η χώρα σε καραντίνα».
Στο ταμπλό τώρα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,55% στις 19.173,98 μονάδες.
Ο S&P 500 έχασε 4,34% στις 2.253,01 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,79% στις 6.879,52 μονάδες.
Σε αντίθετη τροχιά βρέθηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι σημείωσαν κέρδη άνω του 3%, την ώρα που επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωνε την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του Covid-19.
Κατρακύλα για το πετρέλαιο - Κέρδη για την στερλίνα
Στην αγορά των εμπορευμάτων καλά είναι τα νέα για τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο – «καταφύγιο» των επενδυτών σημειώνει άνοδο 0,71% και διαπραγματεύεται στα 1.489,85 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αντίπερα «όχθη» το πετρέλαιο με απώλειες που προσεγγίζουν το 10%. Το αμερικανικό αργό κατρακυλά κατά 9,76% στα 23,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 4,36% στα 27,23 δολάρια να βαρέλι.
Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,16% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία τους να διαπραγματεύεται στο €1,0673 ανά δολάριο. Η ισοτιμία βρετανικής λίρας - δολαρίου ανέρχεται στο £1,1588 ανά δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να υπερισχύει κατά 0,90% έναντι του αμερικανικού. Η στερλίνα υπερτερεί και έναντι του ευρώ κατά 0,90% με την ισοτιμία τους να διαπραγματεύεται στα €0,9222 ανά βρετανική λίρα.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr