Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε βουτιά 1,35%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 0,18%. Απώλειες 0,53% σημείωσε ο Shanghai Composite στην Κίνα, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχασε 0,44% και της Νέας Ζηλανδίας 0,68%.
Ο γερμανικός DAX 30 χάνει 0,71% στις 12.541 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει κατά 1,11% στις 5.259 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,25% διολισθαίνοντας στις 7.409 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 κινείται πτωτικά κατά 0,93% στις 387,51 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Wall Street κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση της εδώ και οκτώ μήνες, με όλους του δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,7%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 372 μονάδες ή 1,78% ολοκληρώνοντας στις 20.606 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 2,57% ή 158 μονάδων και ολοκλήρωσε στις 6.011 μονάδες. O S&P 500 έχασε 1,82% ή 2.357 μονάδες και έκλεισε στις 2.357 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 22,30 δολάρια ή 1,8% και ολοκληρώνεται στα 1.258,70 δολάρια ανά ουγγιά, με το πολύτιμο μέταλλο να επωφελείται από την αβεβαιότητα στις αγορές, καθώς αποτελεί ένα παραδοσιακό ασφαλές «καταφύγιο» των επενδυτών.
Πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον
Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να περνά από κρίση σε κρίση το τελευταίο διάστημα. Ενώ μαινόταν ακόμα το σκάνδαλο με την αιφνιδιαστική απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ από επικεφαλής του FBI, άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν η Washington Post δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, απόρρητες πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί από στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για το Ισλαμικό Κράτος, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο μια πηγή πληροφόρησης για το τεράστιας σημασίας αυτό ζήτημα.
Η είδηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από το πεδίο των Δημοκρατικών, ενώ πυροδοτήθηκε ένας έντονος διάλογος σχετικά με την αξιοπιστία και την κρίση του Αμερικανού προέδρου.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξέσπασε μια ακόμη κρίση, από τους New York Times αυτή τη φορά, με την εφημερίδα να μεταδίδει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει τον πρώην (αποπεμφθέντα) διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, να κλείσει την έρευνα γύρω από τις πιθανές σχέσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγή που κατέχει αντίγραφο από σχετικό σημείωμα του Κόμεϊ, στο οποίο ο ίδιος αναφέρει ότι ο Τραμπ του ζήτησε να εγκαταλείψει την έρευνα γύρω από το πρόσωπο του Φλιν. "Ελπίζω ότι μπορείς να το αφήσεις", φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Κόμεϊ που φέρεται να έγραψε το σημείωμα μετά την συνάντηση που είχε με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα μετά την απόλυση του Φλιν (τον Φεβρουάριο) που είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με την έκταση των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.
Έτσι άνοιξε μια ακόμα πηγή πολιτικής αβεβαιότητας και ένας νέος γύρος ερωτημάτων σχετικά με την ακεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπμ καθώς ειδικά αυτή τη φορά πρόκειται για αδίκημα και για παρεμπόδιση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της σε κρίση, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, δεδομένου ότι θα αποτελέσει παράγοντας καθυστέρησης ή και μη υλοποίησης των αναπτυξιακών πολιτικών που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ. Μάλιστα, η στοιχηματική αγορά προεξοφλεί πλέον ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να μην ολοκληρώσει τη θητεία του, ενώ στα αμερικανικά μίντια έχει ανοίξει συζήτηση για το ενδεχόμενο να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr