Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες σήμερα, καθώς ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 2,8% με πρωταγωνιστή της ανόδου την μετοχή της ιταλικής BPM (+7%) για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Πολύ ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και οι Deutsche Bank, Commerzbank, Unicredit, Barclays, 3M, Accor, Societe Generale, καθώς και όλες οι ισπανικές τράπεζες αλλά και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Παράλληλα, ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης κινήθηκε υψηλότερα παρά τα δημοσιεύματα ότι οι πωλήσεις τριών μικρών τραπεζών βρίσκονται σε ρίσκο μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζήτησε καθυστέρηση της διαδικασίας για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Στους δέικτες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,7% στις 365 μονάδες. Ο δείκτης ανήλθε σε υψηλό αντίστοιχο της 31ης Δεκεμβρίου 2015.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς σημείωσε άνοδο 0,49% στα 7.177 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 11.584 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 4.899 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 9.494 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη μόλις 0,04% στις 19.573 μονάδες.
Ομόλογα
Κατά 54% ενισχύθηκε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, υπό το φόβο αύξησης πληθωρισμού. Οι επενδυτές στρέφονται ξεκάθαρα όλο και περισσότερο στις μετοχές, με το 2017 να δείχνει πως θα συνεχίσει ότι… άφησε στη μέση το 2016. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα αυξήθηκαν πάνω από 4%, σε περιπτώσεις έως και 20%.
Εμπορεύματα
Στα εμπορεύματα, καθώς η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για μείωση της παραγωγής-υπερπροσφοράς αρχίζει να «πιάνει τόπο» σιγά σιγά, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτοξεύονται.
Αργό και Μπρεντ πραγματοποιούν ράλι +2,50% αυτήν την ώρα, στα 55 και 58 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.
Πιο ήπια κέρδη καταγράφει ο χρυσός στα 1.152 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς κερδίζει έδαφος ο «αντίπαλος» του το δολάριο.
Αγορά συναλλάγματος
Το «τρένο» ξαναμπαίνει στις ράγες, καθώς το δολάριο αρχίζει και πάλι να οδεύει προς ιστορικά υψηλά, μετά από ένα μικρό «διάλλειμα» Χριστουγέννων.
Το αμερικανικό νόμισμα «αγγίζει» υψηλά 14ετίας σε σχέση με πλήθος νομισμάτων καθώς οι προοπτική αύξησης επιτοκίων από τη Fed φέτος παραμένει ισχυρή ή bullish.
Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,70% έναντι του γιεν αυτήν την ώρα (118γιεν/δολ) ενώ και το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στα 1,0389δολ/ευρώ. Ο δείκτης ICE dollar, που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σημειώνει άνοδο 1,4% στις 103,69 μονάδες. Με βάση στοιχεία της FactSet, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Δεκέμβριο του 2002.
Εν τω μεταξύ η στερλίνα ανακτά έδαφος έναντι του ευρώ.
Το bitcoin «σπάει» τα κοντέρ. Το ψηφιακό νόμισμα έχει ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια και δείχνει να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 1.000-1.030$ για την ώρα, έχοντας καταγράψει εντυπωσιακή πορεία μέσα σε εξαιρετικά μικρό διάστημα, δείχνοντας παράλληλα ότι ήρθε εδώ για να «μείνει».
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως θα φτάσει ακόμα και τα 3.000 δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Μάκρο
Στα ύψη βρίσκεται ο παγκόσμιος δείκτης μεταποίησης. Η βιομηχανική παραγωγή σε Κίνα, Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία ειδικά δείχνει να βρίσκεται στα «καλύτερά» της, προμηνύοντας μια «δυνατή» χρονιά. Οι αντίστοιχοι δείκτες μεταποίησης PMI αυτήν την ώρα κινούνται σε υψηλά πολλών ετών.
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Μαΐου 2014. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με πέρυσι λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας.
Στη Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης μεταποίησης PMI ενισχύθηκε σε 56,1 τον Δεκέμβριο, μέτρηση που σηματοδοτεί την ισχυρότερη ανάγνωση από τον Ιούνιο του 2014.
Γιάννης Τσιρογιάννης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr