Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.219,38 με απώλειες 0,19%, ο S&P στις 1.275,77 χαμηλότερα κατά 0,28% και ο Nasdaq στις 2.072,5 καταγράφοντας τη μεγαλυτερη ποσοστιαία πτώση, της τάξης του 0,60%.
Πρωταγωνίστριες στην κάθοδο ήταν οι αεροπορικές και άλλες εταιρείες μεταφορών, καθώς η διατήρηση αν όχι περαιτέρω ενίσχυση του κόστους του πετρελαίου θα επιφέρει σε αυτές το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η ανησυχία αυτή διευρύνεται για όλους τους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας, κάτι που διαπιστώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση που ήταν χαρακτηριστική λόγω της αυριανής συνεδρίασης της Fed. Παρόλο που αναμένεται ότι θα κάνει διάλειμμα η Fed, οι επενδυτές δεν επικέντρωσαν την προσοχή τους σε αυτήν την προοπτική όσο στην επιβράδυνση της οικονομίας και τις συνέπειες που θα έχει στα εταιρικά κέρδη του δεύτερου εξαμήνου.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά αναλυτής της Partner ReAsset Management, «ένα διάλειμμα από τη Fed ίσως δεν είναι αρκετό για να μπουν σε μία ανοδική τροχιά οι αγορές» προσθέτοντας ότι «η νέα ανησυχία είναι ότι η Fed και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως «παραέσφιξαν τα λουριά» ή προτίθενται να τα «παρασφίξουν» οδηγώντας την οικονομία όχι απλώς σε χαμηλότερη ανάπτυξη αλλά σε ύφεση» .
Μεγαλύτερο το πλήγμα στην Ευρώπη
Πετρελαϊκό πλήγμα δέχθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές με τη διάβρωση του αγωγού της BP στην Αλάσκα να διαβρώνει και τις εκτιμήσειςτων επενδυτών για την περαιτέρω πορεία των εταιρικών κερδών, καθώς η τιμή του αργού έκανε νέο άλμα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100έκλεισε στις 5.828,80 χαμηλότερα κατά 1,03%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 4.956,34 χάνοντας 1,68% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 5.626,67 με απώλειες και αυτός της τάξης του 1,68%.
Και οι δείκτες βαρόμετρα σημείωσαν ισχυρή πτώση. Ο Dow Jones Stoxx 600 έχασε 1,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 14 Ιουλίου, ο Stoxx 50 μειώθηκε άλλο τόσο, 1,2% και τέλος ο EuroStoxx 50 έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά, 1,6%.
Οι προβλέψεις ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές και το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν ήδη οδηγήσει τον Stoxx 600 κατά 5,7% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαίου.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές που σχετίζεται άμεσα η παραγωγή ή η αγορά της εταιρείας τους με το πετρέλαιο, όπως οι χημικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Στις δευτέρες πρωταγωνίστησαν η Continental, η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ελαστικών και η DaimlerChryslerAG ενώ στις πρώτες η Syngenta.
Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε η πτώση των πωλήσεων της BMW για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια συνεχούς ανόδου, αλλά και η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Την ώρα του κλεισίματος των ευρωπαϊκών αγορών όλοι οι δείκτες στη Wall κινούνται σε αρνητικό έδαφος, σημειώνοντας, όμως, σαφώς μικρότερες απώλειες σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr