Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.156,46 μονάδες με απώλειες 0,31%, ο Nasdaq στις 2.172,09 μονάδες με πτώση 0,11% και ο S&P στις 1.270,49 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,19%.
Σύμφωνα με αναλυτές, στην τελευταία συνεδρίαση του τριμήνου και της εβδομάδας, το κλίμα ήταν ήρεμο, με αποτέλεσμα η διακύμανση της αγοράς να είναι πολύ μικρή.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, έκθεση έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις δυτικές πολιτείες ενισχύθηκε τον Ιούνιο.
Μία άλλη έκθεση έδειξε ότι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα.
Και τα δύο παραπάνω στοιχεία δημιουργούν ανησυχία για τον πληθωρισμό, ωστόσο δεν έπληξαν τις μετοχές αυτή τη φορά.
Η αναλογία ανοδικών πτωτικών μετοχών ανήλθε περίπου στο 1.
Από τις μετοχές που ανέβηκαν, ξεχώρισε η General Motors, η οποία κατέγραψε σημαντικά κέρδη μετά τη δήλωση μεγαλομετόχου της ότι η εταιρεία θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με τις Nissan Motor και Renault.
Ανοδικά κινήθηκε και ο τίτλος της Apple Computer, ενώ κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Research in Motion, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.
Εξάλλου, σημαντική άνοδο σημείωσε η τιμή του χρυσού, γεγονός που έδωσε ώθηση και στα υπόλοιπα μέταλλα.
Στο μέτωπο του πετρελαίου, η τιμή του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης διαπραγματευόταν κοντά στα 74 δολάρια το βαρέλι.
Στην αγορά των ομολόγων, οι αποδόσεις σημείωσαν πτώση. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε στο 5,14% από 5,20% χθες.
Τέλος στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε απώλειες έναντι του ευρώ και του γεν.
Σημαντική άνοδος στην Ευρώπη
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια, η οποία συνοδεύτηκε με εκτιμήσεις για παύση της ανόδου του κόστους δανεισμού σύντομα. Παρά την άνοδο πάντως, το τρίμηνο που έκλεισε σήμερα ήταν το χειρότερο για τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2003.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.683,31 μονάδες με άνοδο 1,82%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.965,96 μονάδες με κέρδη 1,75% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.833,40 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,72%.
«Οι μετοχές ανέβηκαν διότι το μήνυμα που έστειλε η FED εξέπληξε ευχάριστα» τόνισε ο κ. Philippe Gijsels, αναλυτής της Fortis Bank στις Βρυξέλλες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,4%, κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο 2,4%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοσή του από τον περασμένο Ιανουάριο.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 πάντως, ο Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 4,1%, που είναι μόλις η δεύτερή του πτώση εδώ και τρία χρόνια.
Το κλίμα ήταν θετικό σε όλα τα χρηματιστήρια σήμερα, καθώς και οι 18 εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε θετικό έδαφος.
Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των ορυχείων, λόγω της ανόδου των τιμών των μετάλλων. Από τον κλάδο, η Xstrata ενισχύθηκε κατά 3,4%, η BHP κατά 3,4% και η Rio Tinto κατά 2%.
Στο μέτωπο του πετρελαίου, η τιμή του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης προσέγγισε τα 74 δολάρια το βαρέλι. Το γεγονός αυτό ευνόησε τις ενεργειακές μετοχές. Από αυτές, η BP ανέβηκε κατά 0,6% και η Shell κατά 1%.
Σημαντικά κέρδη της τάξης του 5,7% κατέγραψε ο τίτλος της Bayer, καθώς η Siemens, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,3%, θα αγοράσει μία διαγνωστική της μονάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr