Της Νατάσας Παπαδημητροπούλου
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο managing director στην JPMorgan, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, το Bitcoin έχει πλέον ξεπεράσει τον χρυσό όσον αφορά την κατανομή στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια όταν λαμβάνεται υπόψη η μεταβλητότητα, ούσα 3,7 φορές μεγαλύτερη, μετά και την έγκριση των Bitcoin ETF στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
«Τα κρυπτονομίσματα, ως εναλλακτική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, έχουν μακροπρόθεσμη επενδυτική αξία», λέει στο Reporter Magazine o Ανδρέας Βλάχος, EU Community Operations Manager της Bitget.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι που αξίζει κανείς να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα μπορούν να συνοψιστούν στους ακόλουθους:
Δυνατότητα Ανάπτυξης: Πολλοί επενδυτές θεωρούν το Bitcoin ως ένα από τα ευρέως αποδεκτά νομίσματα του μέλλοντος, κάνοντάς το μια πολύτιμη μακροπρόθεσμη επένδυση.
Διασπορά Κινδύνου: Για ορισμένους επενδυτές, τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν ένα μέσο διασποράς του κινδύνου παράλληλα με άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.
Τεχνολογία: Πολλά κρυπτονομίσματα βασίζονται σε τεχνολογίες όπως το blockchain, που έχουν εκτεταμένες εφαρμογές και η ευρεία υιοθέτησή τους μπορεί να αυξήσει την αξία τους.
Αποκέντρωση: Τα κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται από καμία κεντρική αρχή, καθιστώντας τα ανθεκτικά σε ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές και παρεμβάσεις.
ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ
Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα παρουσιάζει μια πληθώρα πιθανών πλεονεκτημάτων, παράλληλα με ενσωματωμένους κινδύνους. Όπως μας εξηγεί ο κ. Βλάχος, η συμπερίληψη κρυπτονομισμάτων στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μπορεί να διασπείρει τον επενδυτικό κίνδυνο, καθώς συχνά κινείται ανεξάρτητα από τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές και ομόλογα.
Με τις αγορές κρυπτονομισμάτων να λειτουργούν όλο το 24ωρο, οι συναλλαγές μπορούν να εκτελούνται γρήγορα και απρόσκοπτα μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα σε μια παγκόσμια κοινότητα επενδυτών.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό πολλών κρυπτονομισμάτων είναι η λειτουργία τους σε αποκεντρωμένα δίκτυα, χωρίς έλεγχο από καμία οντότητα ή κυβέρνηση, κάτι που ωφελεί την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
Στον αντίποδα, ενώ η μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων μπορεί να αποφέρει υψηλές αποδόσεις, εκθέτει τους επενδυτές σε κινδύνους. Οι τιμές μπορούν να κυμαίνονται δραματικά σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Επίσης, οι αγορές κρυπτονομισμάτων, ως σχετικά νέες, συχνά στερούνται της αυστηρής ρύθμισης που παρατηρείται στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές, όντας έτσι πιο ευάλωτες σε απάτες και χειραγώγηση.
Ακόμα, οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι μη αναστρέψιμες και ευάλωτες σε επιθέσεις και κλοπές. Οι επενδυτές, συμβουλεύει ο κ. Βλάχος, πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία των ψηφιακών τους περιουσιακών στοιχείων, όπως η χρήση ασφαλών πορτοφολιών και ανταλλακτηρίων. Άλλωστε, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά τους, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ακόμα ευρέως αποδεκτά ως μορφή πληρωμής, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τη χρηστικότητά τους και τη ρευστότητα τους ως επενδυτικό όχημα.
«ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Το Bitcoin συχνά αναφέρεται ως «ψηφιακός χρυσός» γιατί, όπως ο χρυσός, θεωρείται μέσο αποθήκευσης αξίας. Κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού πληθωρισμού, οι επενδυτές μπορεί να μεταφέρουν κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και το Bitcoin ως προστασία κατά της υποτίμησης των νομισμάτων.
Το πρωτόκολλο του Bitcoin είναι σχεδιασμένο με μέγιστη προσφορά 21 εκατομμυρίων νομισμάτων, δίνοντάς του έναν αποπληθωριστικό χαρακτήρα σε σύγκριση με τα νομίσματα fiat που οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν κατά βούληση.
Αυτή η περιορισμένη προσφορά σημαίνει ότι το Bitcoin δεν μπορεί να διογκωθεί τόσο εύκολα όσο τα παραδοσιακά νομίσματα, καθιστώντας το λιγότερο ευάλωτο στις επιπτώσεις του πληθωρισμού.
«Το Bitcoin αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες ως νόμιμο περιουσιακό στοιχείο, ενισχύοντας την ελκυστικότητά του ως προστασία κατά του πληθωρισμού. Καθώς περισσότερες mainstream οντότητες κατανέμουν κεφάλαια στο Bitcoin ως αποθήκη αξίας ή προστασία κατά του πληθωρισμού, η αξιοπιστία και η ελκυστικότητά του από αυτή την άποψη θα αυξηθούν επίσης», επισημαίνει ο κ. Βλάχος.
«Όπως ο χρυσός, το Bitcoin διαθέτει χαρακτηριστικά όπως περιορισμένη προσφορά, διαίρεση και αποθήκευση αξίας. Επιπλέον, έχει επιδείξει ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια οικονομικών αναταραχών. Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν τη σχετικά σύντομη ιστορία του Bitcoin και την αντιληπτή έλλειψη απτής χρησιμότητας σε σύγκριση με το χρυσό, αμφισβητώντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του ως μέσο αποθήκευσης αξίας.
Ο βαθμός στον οποίο το Bitcoin εκπληρώνει τη λειτουργία του ως προστασία κατά του πληθωρισμού εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων,συμπεριλαμβανομένων των δυναμικών της αγοράς, του επενδυτικού συναισθήματος και των μακροοικονομικών δεικτών», συμπληρώνει.
ΠΟΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Ποιο είναι το προφίλ του επενδυτή στα κρυπτονομίσματα σήμερα; Ο κ. Βλάχος εξηγεί ότι το φάσμα των συμμετεχόντων είναι ποικιλόμορφο: «Ελκύοντας κυρίως νεώτερο κοινό, η επένδυση σε κρυπτονομίσματα συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον από τις γενιές των millennials και Generation Z. Αυτοί οι επενδυτές είναι συχνά πιο ικανοί να περιηγηθούν στις τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών.
Καθώς, όμως, τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν αποδοχή στο ευρύ κοινό, οι παλαιότερες γενιές, συμπεριλαμβανομένων των Generation X και baby boomers, υιοθετούν σταδιακά αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, ενώ τα έθνη με προηγμένες χρηματοοικονομικές υποδομές και τεχνολογικά καταρτισμένους πληθυσμούς εμφανίζουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων, το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εκτείνεται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ιστορικά προσανατολισμένος προς άνδρες συμμετέχοντες, ο τομέας επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα παρατηρεί μια σταδιακή μετατόπιση προς μεγαλύτερη ποικιλομορφία φύλου, με τη γυναικεία συμμετοχή να αυξάνεται, αν και με σταδιακό ρυθμό. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων προέρχονται από ποικίλα επαγγελματικά υπόβαθρα, καλύπτοντας τον τομέα της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών, της επιχειρηματικότητας και πέραν αυτών: από ενεργούς εμπόρους που επιδιώκουν βραχυπρόθεσμα κέρδη έως μακροπρόθεσμους επενδυτές με στρατηγικές προοπτικές».
Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, πάντως, εμφανίζεται τουλάχιστον επιφυλακτικό, ακόμα και εχθρικό προς τα κρυπτονομίσματα. Ο κ. Βλάχος θεωρεί ότι ο «πόλεμος» αυτός ενσαρκώνει ουσιαστικά μια μάχη για την υπεροχή.
«Τα κρυπτονομίσματα αμφισβητούν τα υφιστάμενα συστήματα. Η άνοδός τους θέτει μια ισχυρή πρόκληση στην καθιερωμένη κυριαρχία των κεντρικών τραπεζών και των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών οντοτήτων. Η αποκεντρωμένη τους φύση υπονομεύει τον μακροχρόνιο έλεγχο και την εξουσία που ασκούν αυτά τα ιδρύματα στις νομισματικές πολιτικές και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πασχίζουν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τα κρυπτονομίσματα.
Οι ανησυχίες για την προστασία των καταναλωτών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για αυξημένη ρύθμιση και εποπτεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Οι κρατικές τράπεζες μπορεί να υποστηρίζουν αυστηρότερες ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να διατηρήσουν τον έλεγχό τους στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η έλευση της τεχνολογίας blockchain, του θεμέλιου των κρυπτονομισμάτων, προαναγγέλλει μια βαθιά τεχνολογική ανατροπή στον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται αυτήν την ανατροπή ως άμεση πρόκληση στα παραδοσιακά επιχειρηματικά τους μοντέλα, προκαλώντας αμυντικά μέτρα που στοχεύουν στην καταστολή ή την ενσωμάτωση της ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων».
ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ… ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην Ελλάδα, με τοενδιαφέρον να είναι αυξημένο.
«Το κύριο ενδιαφέρον προκύπτει κυρίως από λιανικούς χρήστες και όχι από θεσμικούς φορείς. Ωστόσο, αναμένεται ευρύτερη υιοθέτηση στο άμεσο μέλλον μετά την εφαρμογή της άδειας MiCA στην περιοχή της ΕΕ, η οποία καλύπτει πτυχές όπως οι κανονισμοί για τους εκδότες tokens και τους παρόχους υπηρεσιών», εκτιμά ο κ. Βλάχος.
«Προτού ξεκινήσει κανείς ένα ταξίδι επένδυσης σε κρυπτονομίσματα, είναι σημαντική η σχολαστική έρευνα. Εμβαθύνετε στις λεπτομέρειες της αγοράς κρυπτονομισμάτων, κατανοώντας την τεχνολογία της, τα διάφορα κρυπτονομίσματα και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτίμησή τους. Κατανοήστε τις βασικές αρχές της τεχνολογίας blockchain και εξοικειωθείτε με το ποικιλόμορφο τοπίο των κρυπτονομισμάτων.
Δεδομένης της μεταβλητότητας που υπάρχει στις αγορές κρυπτονομισμάτων, η σταδιακή αύξηση των επενδύσεων με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειώσει την έκθεση σε κινδύνους. Ακολουθήστε την δοκιμασμένη αρχή της διαφοροποίησης, διασκορπίζοντας την επένδυσή σας σε ένα φάσμα κρυπτονομισμάτων. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει προστασία έναντι των μεμονωμένων διακυμάνσεων της αγοράς και μπορεί να αποφέρει κέρδη από διαφορετικές τάσεις της αγοράς σε διαφορετικές κατηγορίες κρυπτονομισμάτων.
Επιλέξτε αξιόπιστα ανταλλακτήρια και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων με ισχυρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Δώστε προτεραιότητα σε πλατφόρμες που προσφέρουν δυνατότητες όπως αυθεντικοποίηση δύο παραγόντων (2FA) και λύσεις αποθήκευσης σε ψυχρή αποθήκευση για αυξημένη ασφάλεια, ειδικά όταν διαχειρίζεστε σημαντικά ποσά.
Παραμείνετε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις, ειδήσεις και τάσεις που διαμορφώνουν το τοπίο των κρυπτονομισμάτων μέσω αξιόπιστων πηγών (π.χ. ειδησεογραφικά μέσα των κρυπτονομισμάτων, φόρουμ και κανάλια κοινωνικών μέσων). Αν η πλοήγηση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων φαίνεται δύσκολη, ζητήστε συμβουλές από χρηματοοικονομικούς συμβούλους ή επαγγελματίες με γνώσεις στα κρυπτονομίσματα», συμβουλεύει κλείνοντας, ο κ. Βλάχος.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr