Της Ελευθερίας Βασιλάκη
Οι αυθεντικές γεύσεις και οι παραδοσιακές συνταγές που χαρακτηρίζουν την ελληνική κουζίνα δεν προσελκύουν μόνο γαστρονομικούς τουρίστες, αλλά συμβάλλουν σημαντικά και στη συνολική αύξηση των τουριστικών εισροών στη χώρα. Η γαστρονομία αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις μοναδικές τοπικές παραδόσεις της χώρας.
Η αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας από διεθνείς φορείς δεν είναι μόνο μια τιμητική διάκριση, αλλά και ένας ισχυρός παράγοντας που ενισχύει τη φήμη της χώρας ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού. Η ποικιλία γεύσεων και η πλούσια παράδοση, προσελκύουν κάθε χρόμο εκατομμύρια τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με το TasteAtlas, ένα site που οι ταξιδιώτες αξιολογούν τα φαγητά που γεύονται στις χώρες που επισκέπτονται, η Ελλάδα ξεχωρίζει σε πολλές κατηγορίες, κατακτώντας κορυφαίες θέσεις.
ΟΙ ΠΡΩΤΙΕΣ
Ο κρητικός ντάκος κατέχει την 1η θέση στην κατηγορία σαλάτες, προσφέροντας έναν συνδυασμό κριθαρένιου παξιμαδιού, ντομάτας, φέτας, ελαιόλαδου και μυρωδικών.
Επίσης, στις αξιολογήσεις του TasteAtlas στην κατηγορία κρέατα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια με το κοκορέτσι και τα παιδάκια να κατέχουν την 1η θέση.
Ο γύρος, το πιο διάσημο ελληνικό street food, καταλαμβάνει επίσης την 1η θέση στην κατηγορία των τυλιχτών. Επιπλέον, οι ελληνικές πατάτες, είτε τηγανητές είτε μαγειρεμένες με άλλους τρόπους, βρίσκονται στην 1η θέση, επιβεβαιώνοντας τη δημοτικότητά τους. Τα επίσης φυστίκια Αιγίνης διακρίνονται στην 1η θέση στην κατηγορία των ξηρών καρπών.
Πέρα από τις πρωτιές, η Ελλάδα έχει πολλές ακόμα διακρίσεις:
Στα φαγητά κατσαρόλας, το γιουβέτσι καταλαμβάνει τη 2η θέση. Στα γλυκά, τα τρίγωνα Πανοράματος επίσης στη 2η θέση, αναδεικνύοντας τη γλυκιά παράδοση της χώρας μας.
ΚΑΦΕΔΕΣ
Οι ελληνικές... ανακαλύψεις των κρύων καφέδων επίσης ξετρελαίνουν τους επισκέπτες:
Ο φρέντο εσπρέσο κατατάσσεται στη 2η θέση στην κατηγορία του καφέ, πίσω από τον κλασικό ιταλικό εσπρέσο. Το Tοp 3 συμπληρώνει ο φρέντο καπουτσίνο, που επίσης κατηγοριοποιείται στο TasteAtlas ως ελληνικό ρόφημα.
Ένα καλό πρωινό συνοδεύει πάντα τον καφέ μας και η Ελλάδα έρχεται εδώ στην τρίτη θέση με τη μπουγάτσα.
Το σαγανάκι, ένα από τα καλύτερα πιάτα με τυρί, κατέχει την 4η θέση στην κατηγορία, ενώ το γιουβέτσι βρίσκεται και στην 5η θέση στην κατηγορία των μακαρονιών. Επιπλέον, η πιπεριά Φλωρίνης διακρίνεται στην 5η θέση, αναδεικνύοντας τη σημασία των τοπικών προϊόντων στη διεθνή σκηνή.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα του Taste Atlas 23/24 με τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ιαπωνία που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση.
Αυτές οι διακρίσεις φανερώνουν τη σημασία της ελληνικής γαστρονομίας στη διαμόρφωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών και την ενίσχυση της φήμης της Ελλάδας ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού. Η ελληνική κουζίνα, με την πλούσια ιστορία και τις αυθεντικές γεύσεις της, συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Η σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, η οποία καταδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη διαμονή και την ποιότητα του φαγητού διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών.
Σε σχόλιο που ζήτησε το Reporter Magazine από το ΙΝΣΕΤΕ σημειώνεται πως «οι τουρίστες που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη γαστρονομία (foodies) βρίσκουν στην Ελλάδα άκρως ανταγωνιστικές εμπειρίες, όχι μόνο σε επίπεδο ποικιλίας και ποιότητας φαγητού, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως η ψυχαγωγία, η μετακίνηση και η αίσθηση ασφάλειας».
Από τρέχουσες μελέτες της TCI για τη φήμη της χώρας και την αξιολόγηση της τουριστικής εμπειρίας στην Ελλάδα γενικά, προκύπτουν τα εξής στοιχεία για το Q3 του 2023, που είναι το peak της σεζόν:
Οι αξιολογήσεις ως προς την πολιτιστική εμπειρία έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία με 9,3, η γαστρονομία ακολουθεί με βαθμολογία 9,0, και η εμπειρία της θάλασσας αξιολογήθηκε με 8,8. Αυτό το μοτίβο ήταν παρόμοιο στους περισσότερους προορισμούς με επαρκή όγκο αξιολογήσεων. Ωστόσο, στην Κρήτη, η γαστρονομία έλαβε υψηλότερη βαθμολογία από τις πολιτιστικές εμπειρίες, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της γαστρονομίας στη συνολική τουριστική εμπειρία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr